Muzikanten bedenken ludieke stunt om meer inkomsten te krijgen uit Spotify


De Zweedse muziek streamingdienst Spotify heeft de muziekindustrie sinds zijn oprichting in 2006 voorgoed verdeeld in twee kampen.

Enerzijds zijn er luidruchtige tegenstanders zoals de Thom Yorke, de zanger van Radiohead en David Byrne van Talking Heads. Zij bekritiseerden beiden de kleine bedragen die worden betaald door Spotify. Door het businessmodel van de streamingdienst ontvangen platenmaatschappijen wel geld, maar worden deze bedragen niet direct doorberekend naar de artiesten.

Anderzijds zijn er ook voorstanders uit de muziekindustrie, zoals de Engelse singer-songwriter Billy Bragg en Dave Stewart van Eurythmics. Zij beschouwen de weerstand als nutteloos. Bovendien zijn de zes miljoen consumenten die maandelijks €9.99 betalen voor de premium versie van Spotify overduidelijk fans.

Deze week kwam een Amerikaanse funk band genaamd Vulfpeck, op een origineel en slim idee om Spotify alsnog te laten betalen. Dit zou gebeuren door het opnemen van een album zonder enig geluid, en deze vervolgens te laten streamen door fans wanneer ze slapen.

In een YouTube video vertelt frontman Jack Stratton hoe de band $4 zou ontvangen voor iedere Spotifygebruiker die ‘Sleepify’ de hele nacht afspeelt – tien nummers van volledige stilte op repeat. Wanneer genoeg mensen bereid zijn dit te doen, wordt geïnvesteerd in een gratis tour van de band (de ‘sleepify tour’) waarbij Vulfpack steden zal bezoeken waar het album het meest in gestreamd.

Of het businessmodel van Spotify hiermee wordt bedreigd? Kleine kans. Spotify beschrijft het initiatief als een ‘clever stunt’. Er zijn dan ook geen plannen om de stille muziek aan te pakken. Steun je favoriete artiest dus door… naar volledige stilte te luisteren!?