NASA denkt na over een rollende ballonrobot

NASA ballonrobot

De robots die we naar bijvoorbeeld Mars sturen zijn op dit moment nog vrij standaard wagentjes, maar dat hoeft niet zo te blijven. NASA heeft een patent aangevraagd op een bijzondere, vormloze robot die zich naar iedere omgeving kan aanpassen.

De NASA-robot lijkt op een ballon, die met motoren aan de binnenkant van vorm kan veranderen. Zo kan de robot het ene moment plat rondrollen, waarna hij zichzelf later omvormt naar een bal. Ideaal voor onbekende planeten, waarvan het terrein mogelijk nog onbekend is.

Omdat de gehele machine door een dikke laag wordt omhuld, komen stofdeeltjes niet zo makkelijk bij de gevoelige onderdelen. Volgens NASA is de robot hierdoor goed geschikt voor bijvoorbeeld zandgebieden.

Door dit ontwerp zitten er alleen geen wielen aan de buitenkant. Maar geen nood, want NASA heeft een alternatieve manier gevonden waarop de robot rondrijdt. Vloeistof aan de binnenkant wordt rondgeklotst, waardoor er beweging ontstaat. Daarnaast kan de polariteit van magneten aan de binnenkant worden aangepast en wordt de ballon opgeblazen of leeggelopen.

Door het gekke ontwerp en bijzondere manier van bewegen, ziet de NASA-robot er niet uit als iets dat mensen zouden maken. Wat weer vrij ironisch is, voor een apparaat dat andere planeten moet gaan verkennen.

De robot moet zich overigens niet tot buitenaardse oorden beperken. Volgens NASA is hij ook ideaal voor bijvoorbeeld rampgebieden, waar mensen zich moeilijk kunnen rondbewegen.

Hij zal overigens eerst gemaakt moeten worden. Op dit moment is het enkel nog een patent.