NBA play-offs: de groei van LeBron James in kaart gebracht

Afgelopen weekend gingen in de Verenigde Staten de play-offs van start in de basketbal competitie, de NBA. Waar de Amerikanen al dol waren op statistiek in het honkbal, zagen in de loop van het reguliere seizoen al meer aandacht voor “dribbel stats”. Vandaag aandacht voor de statistieken van één van de wereldsterren van de NBA: LeBron James.

Een paar maanden na zijn 28ste verjaardag staat LeBron James op het punt om voor de vierde keer uitgeroepen te worden tot belangrijkste speler in NBA, waarmee hij zich in een heel bijzonder rijtje mensen mag voegen. Chamberlain, Abdul-Jabbar, Russel en (uiteraard) Jordan gingen hem voor als “four time winners”.

Er is echter veel verandert in het spel van de Amerikaan sinds de eerste keer dat hij zich “MVP” mocht noemen. Sterker nog, analyst Kirk Goldberry durf te beweren dat James intussen een hele andere speler is dan de speler die in 2008-2009 voor het eerst MVP werd.

LeBron is a basketball scientist and his game is his laboratory; his ongoing research is returning brilliant results in awestruck gymnasiums from Boston to Los Angeles to London.

In een fantastische analyse laat Goldberry zien hoeveel verandering er precies in het spel van James heeft plaatsgevonden sinds hij de overstap maakte van de Cleveland Caveliers naar de Miami Heat.

grant_i_LeBronClusterChange0910-1011

Laat je overigens niet misleiden: de plaatjes en cijfers zijn fantastisch, maar de uitleg en de passie die je daar uit afleidt is wat deze data pas echt prachtig maakt! Check hier alle info en de bijbehorende uitleg.