Nederland telt steeds meer startende ondernemers

Starten met onderneming, startende ondernemers

Beginnen met een eigen onderneming, het klinkt spannend. Toch doen steeds meer Nederlanders dat, blijkt uit de KVK Trendrapportage Augustus 2022. Het aantal startende ondernemingen groeide in augustus dit jaar namelijk ten opzichte van dezelfde maand in 2021.

In totaal telde Nederland op 1 september 2.282.376 economisch actieve ondernemingen, 118.246 of 5,5% meer dan een jaar eerder. En ja, ook het aantal starters groeide vorige maand. In totaal startten in augustus 21.797 ondernemingen, ruim 27% meer dan in augustus 2021.

Dat betekent echter niet dat er bv’s als paddestoelen uit de grond springen. De cijfers omvatten allerlei soorten bedrijven, dus ook VOF’s en zzp’ers. En zeker die zzp’ers dragen bij aan het toenemend aantal bedrijven, zegt prof. dr. Josette Dijkhuizen, ondernemer en bijzonder hoogleraar aan de Tilburg University. “Er is een grote krapte op de arbeidsmarkt en veel mensen zien mogelijk een kans om genoeg opdrachten te scoren om hun loondienstverband te verruilen voor het ondernemerschap.”

Veel nieuwe bedrijven in de bouw

De meeste nieuwe bedrijven zitten in de bouwsector: vorige maand waren er ruim 30% meer starters dan in 2021. Zeker elektrotechnische bouwinstallaties blijken een plek waar veel starters zitten. het aantal starters nam daar namelijk met 87% toe.

Verder blijken veel mensen een bedrijf te starten in de aanleg van elektriciteits- en telecommunicatiekabels. In augustus startten 104 bedrijven in deze sector, 76% meer dan in dezelfde maand in 2021.

De kans is groot dat dit ook weer met de zzp’ers te maken heeft, aldus Dijkhuizen. “Dat zullen waarschijnlijk niet alleen in Nederland geboren vakmensen zijn, maar ook mensen uit Oost-Europese landen die hier aan de slag gaan”, verklaart ze.

“Anderzijds zijn er mogelijk veel mensen die door de heersende energiecrisis kansen zien om actief te worden in sectoren die voorop lopen in de klimaattransitie. Zo zullen ook juist in de elektrotechnische installaties nieuwe ondernemers kansen zien. In deze sector zitten bijvoorbeeld monteurs van warmtepompen en zonnepanelen die als ondernemer aan de slag gaan of worden ingehuurd door installatiebedrijven. Zij hebben het nu drukker dan ooit tevoren.”

Stoppende bedrijven

Maar lang niet alle bedrijven halen het ook. 8.734 bedrijven staakten hun werkzaamheden vorige maand, 9,2% meer dan in augustus 2021. Maar het aantal stoppende bedrijven in absolute cijfers daalt al vijf maanden op rij. Bovendien gaan deze bedrijven niet failliet, ze stoppen er alleen mee. 107 bedrijven gingen wel failliet in augustus.

Beeld: Shutterstock.com