Nokia gaat veiligheidssystemen voor drones testen in Twente

Drone

Nokia komt naar Twente, maar niet vanwege haar bekende telefoons. In de Nederlandse regio gaat het bedrijf verkeers- en veiligheidssystemen voor drones testen, schrijft Tubantia. Ook wordt het Finse telecombedrijf technologiepartner van Space53, een test- en ontwikkelcentrum voor drones dat maandag op het luchthaventerrein in Enschede de deuren opent.

Dankzij de systemen van Nokia kunnen drones elkaar zien in de lucht. Dit gaat aan de hand van GPS en een 4G-verbinding. Als er meer drones rond gaan vliegen, bijvoorbeeld namens veiligheidsdiensten of pakketbezorgers, kan dit van pas komen. Het Finse bedrijf heeft voor het testen van de systemen voor Twente gekozen vanwege de ruimte en de aanwezige kennisinstellingen. Het veiligheidssysteem wordt in Twente verder ontwikkeld.

Space53 bestaat uit diverse dronestartups, waaronder Clear Flight Solutions. Dat bedrijf maakte de Robird, een robotroofvogel die gebruikt kan worden om andere vogels weg te jagen bij luchthavens.

In het begin gaat Nokia het luchthaventerrein regelmatig afhuren voor het testen van de systemen. Mogelijk komt er later ook een vestiging van het bedrijf in Enschede. Space53 en Nokia investeren beiden enkele tonnen in de samenwerking.