Nokia lanceert virtual reality-camera: OZO

Nokia heeft zijn eerste stappen gezet in de wereld van virtual reality door zijn virtual reality-camera genaamd OZO te lanceren. Engadget laat weten dat Nokia op een event in Los Angeles bekend heeft gemaakt dat de voorverkoop van de camera is gestart.

De OZO ziet eruit als een ronde bol en is gemaakt voor het opnemen van professioneel 360-graden beeldmateriaal. Volgens de makers is het geluid bij virtual reality voor de helft verantwoordelijk voor de totale beleving. De OZO heeft daarom naast acht lenzen, ook acht verschillend gepositioneerde microfonen.

Axel Meyer, hoofd design bij Nokia, laat weten dat ze niet alleen een virtual reality-camera wilden maken, maar ook nadachten over hoe het is om de toekomst te ervaren. De camera maakt het volgens de makers mogelijk om op een bepaald moment op een andere plek te zijn, het verleden te bezoeken, om een andere richting te kiezen of het verhaal vanuit een ander perspectief te bekijken.

De camera komt met een speciale digitale cartridge die verantwoordelijk is voor de stroom en het geheugen. Hierdoor kan de camera tot 45 minuten draadloos gebruikt worden, bijvoorbeeld hangend onder een drone.

Een van de belangrijkste mogelijkheden daarbij is de realtime-weergave van de camera. Terwijl er gefilmd wordt kan er door een virtual reality-bril realtime worden meegekeken en meegeluisterd met het beeld dat de camera schiet. Daarnaast is er de mogelijkheid om binnen een paar minuten het beeld in een low-resolutie versie terug te kijken. Dit terwijl vergelijkbare camera’s aanzienlijk meer tijd nodig hebben om de verschillende opgenomen beelden met elkaar te verwerken.

De camera is hier te bestellen voor 60.000 dollar. Daarvoor krijg je onder andere de camera, een digitale cartridge, een camera-mount en een docking-station.