Dit gaat de NOS doen met het EK voetbal in Frankrijk

Elger van der Wel

De NOS zet tijdens sportevenementen al jaren vol in op online. En ondanks dat oranje niet meedoet, is er gewoon weer een mooie EK-site gebouwd.

Nee, we doen niet mee. En we missen daardoor de oranjekoorts, maar toch is er de komende maand ontzettend veel mooi voetbal te zien. De meeste andere Europese elftallen zijn namelijk wel naar Frankrijk voor het EK voetbal. De NOS heeft, ondanks het gebrek aan ‘onze jongens’, wel gewoon de rechten voor dit EK voetbal. En dat betekent veel uren live tv, maar ook veel online vermaak.

Zoals bij ieder EK of WK heeft de NOS een speciale EK-site gebouwd. Waar dat vroeger nog een soort losse site was, is die dit keer helemaal geïntegreerd in NOS.nl. Je vindt er het speelschema, al het nieuws, inclusief videofragmenten uit de wedstrijden, en uitgebreide statistieken voor de echte voetbalfans.

“Omdat Nederland niet meedoet, pakken we het minder groots aan dan normaal. We hebben hem eigenlijk vrij basic gehouden. We gebruiken vooral alle mogelijkheden die NOS.nl al biedt”, vertelt Lara Ankersmit, hoofd Digitale Media. En als je de site bekijkt betekent “vrij basic” eigenlijk dat de site gewoon alles heeft om voetbalfans te bedienen, maar er zitten geen extreem toffe extra mogelijkheden in de site.

Livestreams

De vetste functie is stiekem de manier waarop je de wedstrijden live kunt bekijken. Er zijn namelijk tijdens het grootste deel van het toernooi twee wedstrijden tegelijk live te zien. En die biedt de NOS op de site samen aan in een dubbele liveplayer. Hierbij zie je beide wedstrijden synchroon, waarbij je van de hoofdstream ook het geluid hoort. En met één druk op de knop wissel je beide streams. In diezelfde pagina zit ook het liveblog geïntegreerd, waardoor je alles wat je nodig hebt tijdens de wedstrijd op één pagina kunt terugvinden.

NOS Live op de EK Website

Uiteraard kun je de livestreams ook vinden in de app en dus de uitzendingen van de NOS live bekijken op je telefoon of tablet. Via Google Cast of de Apple TV-app van de NOS kun je ze ook naar je tv streamen. Helaas kun je in de app geen twee streams tegelijk bekijken, maar je zou bijvoorbeeld wel de ene wedstrijd op tv kunnen kijken en een stream van een andere wedstrijd op je tablet.

Een losse EK-app, zoals de NOS twee jaar geleden met het WK had komt er niet. “We konden een app afnemen via de UEFA die dan helemaal wordt vormgegeven naar onze wensen, maar het bedrag dat je daarvoor moet neerleggen is voor ons best wel hoog voor een app die mensen maar een maand gebruiken”, legt Ankersmit uit. Als Oranje had meegedaan had de NOS die investering waarschijnlijk wel gedaan.

De kwaliteit van de streams – iets waar de publieke omroep nog wel eens kritiek op krijgt – is door verdere optimalisatie iets beter geworden. “Maar het kan altijd beter”, geeft het hoofd Digitale Media eerlijk toe. “Het is geen HD, maar het is beter wat het tot nu was.”

In het verleden haalde de NOS live bij sportevenementen regelmatig honderdduizenden kijkers via de streams. Omdat Nederland niet meedoet tijdens dit EK verwacht de NOS geen grote pieken op de streams. “De liefhebber van mooi voetbal zal gewoon kijken en misschien komt er nog wel een team waar we ons als Nederlanders massaal achter scharen”, denkt Ankersmit. “Maar in eerste instantie verwacht ik dat de resultaten van de livestreams een beetje vergelijkbaar zijn met wat we in het verleden behaalden met de Champions League: 50.000 tot 60.000 kijkers.”

Virtual reality en YouTube

Er zijn dit jaar vanuit de UEFA grote experimenteren met virtual reality rond het EK voetbal. Ankersmit volgt dat met veel interesse, maar laat het voor de NOS verder links liggen. “Ik hoop we tijdens het WK over twee jaar wel iets met virtual reality kunnen gaan doen. Maar aan de andere kant experimenteer ik liever in het NOS Lab dan tijdens zo’n groot sportevenement. Er gebeurt al zoveel dat het lastig is om daarin op te vallen.”

Wel heeft de NOS dit jaar een kleine primeur: voor het eerst zal de omroep voetbalbeelden uploaden naar YouTube tijdens dit EK voetbal. Opvallend, want de NPO is geen fan van heel veel content op YouTube zetten en bij sportbeelden is het ook meestal niet toegestaan vanuit de rechthebbenden. “We hebben toestemming gekregen vanuit de UEFA: die hebben dit toegestaan in meerdere landen na overleg met YouTube.” Op Facebook of andere social media gaat de omroep geen wedstrijdbeelden uploaden.

Tour de France en Olympische Spelen

Het EK voetbal is voor de NOS pas een rustig begin voor een lange sportzomer. In juli volgt uiteraard ook weer de Tour de France, waarvoor de NOS tegenwoordig niet meer ieder jaar een nieuwe site bouwt. Die site is, net als de EK-site nu, vorig jaar al onderdeel geworden van NOS.nl. “Hij staat het hele jaar door online”, legt Ankersmit uit. Uiteraard zijn op de Tour-site straks weer livestreams en overzichten van de etappes te vinden.

De grote klapper gaat de NOS echter maken met de Olympische Spelen. Er wordt al maanden hard gewerkt aan de meest uitgebreide Olympische Spelen-site ooit. Daarbij komt de nadruk te liggen op live kijken (met 14 livestreams!), maar ook vooral op informatie over de sporten en sporters. Ook krijgt de Olympische Spelen straks zijn eigen plek in de NOS-app.

Maar voor het zover is, eerst nog het EK. Dat begint morgenavond en de finale is op zondag 10 juli.

In onze podcast Rush Talk hebben we het deze week uitgebreid over het EK voetbal gehad, onder meer ook over wat de NOS doet dit jaar.