Oekraïense startup maakt draadloos opladen mogelijk over vijf meter afstand

De Oekraïense startup XE heeft bekendgemaakt over een nieuwe oplaadmethode te beschikken waarmee bijvoorbeeld smartphones draadloos opgeladen kunnen worden over een afstand van vijf meter.

Die vijf meter is belangrijk, aangezien het de mogelijkheid biedt, dat je in een relatief normale huiskamer, je jouw smartphone overal neer kunt leggen en dat hij vanzelf oplaadt. Dat vertelt de startup tegenover Ars Technica.

Ondanks dat er nu al diverse mogelijkheden zijn om apparaten draadloos op te laden, zijn er nog grote obstakels te overwinnen bij de nieuwe techniek. De techniek van XE is momenteel nog niet zo compact als het team zou willen en werkt niet standaard met smartphones. De mobiel moest tijdens de demo op een soort van houder gezet worden die voorzien is van een antenne.

XE-draadloosopladen

Voorbeeld van hoe de consumentenversie eruit gaat zien

Het systeem van de Oekraïense startup is gebaseerd op de kristalontvanger, een speciaal soort radio die zonder stroom werkt. Maar de echte uitvinding van het team is het kleiner maken van de antenne die nodig is om het SW-signaal te ontvangen. Normaal heb je hier een grote ontvanger voor nodig, maar het team van XE zegt deze antenne en omvormer zodanig klein te kunnen maken dat ze in een iPhone-hoes passen.

Het enige nadeel aan de techniek is, is dat je in de nabije toekomst een speciale hoes om je telefoon moet dragen. Totdat telefoonfabrikanten de techniek in smartphones in gaan bouwen natuurlijk, maar zover is het nog lang niet.