Nog nooit eerder werden de Olympische Spelen zó uitgebreid in beeld gebracht

Stan Hulsen

Naast sport staat Rio de Janeiro de komende weken in het teken van iets anders: media.

Morgen beginnen in Rio de Janeiro officieel de Olympische Spelen. Bijna net zo vanzelfsprekend als de verschillende sporten die er worden gespeeld, zijn inmiddels de technologische innovaties die tijdens het evenement (voor publiek) worden getest of voor het eerst op grote schaal in de praktijk worden gebracht. In het verleden gebeurde dat met livebeelden, HD-resolutie en kleurentelevisie.

Ook deze Olympische Spelen gebeurt er weer het nodige aan beeldtechnolgie. Denk aan een superscherpe slowmotioncamera die elke minieme verandering die binnen één seconde plaatsvindt haarfijn in beeld brengt, camera’s die in 8K filmen en drones die een uniek perspectief van een wedstrijd geven. Rio de Janeiro staat vol met camera’s en voor het publiek betekent dat meer opties dan ooit om de spelen op een unieke manier te bekijken.

Olympische Spelen op TV

De grootste innovaties en nieuwe tools zijn echter alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Zo zorgt kabelmaatschappij Comcast ervoor dat hun klanten het beeld op hun tv kunnen splitsen. Daarbij kunnen ze wedstrijden bekijken, maar tegelijkertijd ook on-demand video’s zien en achtergrond krijgen over de atleten.

In Nederland heeft de NOS dit jaar nog de rechten om de Olympische Spelen uit te zenden. Zij zetten daarbij volop in op online. Tijdens het EK voetbal zagen we een soortgelijke splitscreenfunctie om meerdere wedstrijden tegelijk te bekijken ook al bij de omroep, maar dan wel online. Bij de Olympische Spelen biedt de omroep deze optie niet, maar zijn er wel 14 verschillende livestreams die je kunt bekijken!

Virtual reality

Er gebeurt uiteraard ook veel met virtual reality. Onder andere de Amerikaanse zender NBC gaat in 85 uur van de spelen in VR uitzenden. Het pakket bevat verschillende wedstrijden van onder andere basketbal, volleybal en boksen, maar ook de openings- en sluitingsceremonie.

De omroep werkt daarvoor samen met Samsung. Om de virtual reality-video’s te bekijken moet je uiteraard beschikken over een Samsung Gear VR. De video’s zijn vervolgens te bekijken via de NBC Sports app (iOS/Android), maar je moet ook een abonnement op NBC hebben.

Ook de Britse BBC en de publieke omroep van Canada, CBC, gaan aan de slag met virtual reality in 360 graden. CBC selecteert elke dag van de spelen een sport die het gaat verslaan in virtual reality. In sommige gevallen gebruikt de omroep meerdere camera’s rondom het speelveld, zodat gebruikers kunnen kiezen vanuit welk punt ze de wedstrijd willen volgen. De wedstrijden die de BBC uitzendt zijn te volgen via de BBC Sport app (iOS/Android).

Aangezien het medium zich nog een vrij vroeg stadium begint, zal de kwaliteit naar alle waarschijnlijkheid niet helemaal perfect zijn. Daarnaast is het voor de omroepen die aan de slag gaan met VR nog altijd uitvogelen hoe ze sportevenementen zo goed mogelijk met het medium kunnen verslaan. Vooral een lekker experiment dus, dat makers ongetwijfeld veel waardevolle inzichten gaat geven. De NOS doet er in Nederland deze Olympische Spelen helaas nog niks mee.

Foto’s in 360 graden

Fotobedrijf Getty Images rust elke fotograaf die aan het werk gaat tijdens de Olympische Spelen uit met een 360-gradencamera. Daarnaast zet het bedrijf ook slimme robotcamera’s in die moeten helpen om de perfecte plaatjes te schieten. Normaal zet het bedrijf al camera’s neer op bijzondere plaatsen, zoals onderwater of in verschillende hoeken in een stadion. Fotografen konden die van een afstand foto’s laten maken. Maar daarbij ben je deels afhankelijk van toeval. De juiste timing van het nemen van een foto was een groot onderdeel van het schieten van de plaatjes.

In een interview met Popular Photography zegt Ken Mainardis, de vicepresident van de sporttak van Getty Images, dat het bedrijf tijdens de Olympische Spelen twintig robotcamera’s gaat inzetten. Op die manier kan de fotograaf de spelers op het veld. De camera’s hebben een bewegingsvrijheid van 360 graden. Daardoor heeft de fotograaf betere controle over welke momenten hij van een wedstrijd met die camera wil vastleggen.

Kijken in 4K en 8K

In de Verenigde Staten is het mogelijk om de spelen in 4K-resolutie (Ultra HD) te volgen, en bij sommige sporten zelfs in 8K. Volgens Engadget zenden gaan verschillende tv-leveranciers beeld in 4K leveren. De mediatak van het IOC, de Olympic Broadcasting Services, zal ook sportwedstrijden in 4K gaan verspreiden en in Japan zal de publieke omroep NHK hetzelfde doen. De omroep brengt deze beelden echter terug vanaf het kolossale 8K-formaat, waar het al mee experimenteert.

Volgens Business Insider gaat ook de BBC tijdens de Olympische Spelen aan de slag met 4K. Dat zal echter een experiment zijn voor de Britse publieke omroep. Daardoor zal het publiek de beelden niet in Ultra HD te zien krijgen. Een groot probleem is in veel landen namelijk dat kabelmaatschappijen/providers zender nog niet in 4K (kunnen) doorgeven. Ook in Nederland zijn zowel bedrijven als Ziggo en KPN, als de NOS, hier nog niet klaar voor.

Beveiligingscamera’s

Tijdens de spelen verzamelen honderdduizenden toeristen zich in Rio de Janeiro. Dat brengt een enorme beveiligingsoperatie met zich mee. Om zoveel mogelijk mensen in de gaten te houden, zweven er ballonnen met camera’s boven de stad.

Logos Technologies WAMI ballon

Die ballonnen zweven zo’n 200 meter boven de grond. De 13 camera’s kunnen live beelden doorsturen van een gebied ter grootte van 40 vierkante kilometer. Tijdens de spelen zullen vier van dit soort ballonnen in Rio te vinden zijn. De dingen worden gemaakt door Logos Technology, een Amerikaans bedrijf dat de gebruikte technologie, wide-area motion imagery (WAMI), eerder verkocht aan het Amerikaanse leger. Die zette WAMI onder andere in voor grenscontroles in Afghanistan en Irak.

Nog niet uitgekeken? Na de spelen kun je gewoon doorgaan

Na afloop van de Olympische Spelen, op 21 augustus, opent het Internationaal Olympisch Comité zijn eigen videokanaal: het Olympic Channel. Via zowel de website als apps voor iOS en Android zullen daar eigen content en live sportevenementen te zien zijn. Het kanaal is gratis toegankelijk. Met het kanaal wil het IOC wereldwijd een publiek aanspreken dat het hele jaar door de Olympische Spelen digitaal wil volgen.

Wil je via je smartphone helemaal op de hoogte blijven van alles rondom de Olympische Spelen? Bekijk dan het lijstje van apps dat collega Eveline samenstelde, of volg de Olympische Spelen via de NOS of Google.