‘Nederlandse politie pakt internetcriminelen niet goed aan’

Onderzoekers zijn niet tevreden met hoe de politie internetcriminaliteit aanpakt. Dat blijkt uit een kritisch rapport over de politie en het Openbaar Ministerie (OM) dat eerder deze week naar de Tweede Kamer is verstuurd, aldus NU.nl. De slachtoffers van internetetcriminaliteit zouden te weinig worden geholpen Рen er zou ook steeds minder aangifte bij dit soort misdaden worden gedaan.

Een gebrek aan kennis zorgt volgens het rapport voor problemen. Zowel de politie als het OM weten te weinig van online misdaden, waardoor ze ook minder goed kunnen ingrijpen. Er zijn gespecialiseerde teams, maar die worden te weinig op de juiste manier ingezet. De politie zou namelijk een verkeerd beeld hebben van deze teams:

Vele eenheden beschouwen hun digitale experts als de personen die in beslag genomen telefoons moeten uitlezen en een image moeten maken van alle gegevensdragers die bij zoekingen worden meegenomen. Dit heeft echter weinig te maken met het opsporen van cybercriminaliteit.

Minister Van der Steur ziet het allemaal positief in. Na het lezen van het rapport concludeert hij in een brief dat de politie op de goede weg is. Een woordvoerder vertelt aan NU.nl dat er verbeteringen bij de bestrijding van internetetcriminaliteit worden doorgevoerd.