Onderzoek: Nederlandse jongeren zijn fan van esports

Esports zijn populair onder Nederlandse jongeren. 39 procent van de jongeren tussen de veertien en 35 jaar zegt een fan te zijn, blijkt uit onderzoek van Nielsen. Verder is bijna de helft van de fans (45 procent) hoogopgeleid, het overgrote deel (76 procent) man en heeft precies de helft een baan.

Het onderzoek richtte zich op duizend Nederlanders tussen de veertien en 35 jaar, de zogenaamde Millenials. De groep werd opgedeeld in fans van esports en de rest. In dit onderzoek ben je fan als je 20 procent van je tijd zelf ook aan het gamen bent. Daarnaast besteden ze gemiddeld vier uur per week aan esports (8 procent) en evenveel tijd aan zelf sporten. Dat is veel tijd, maar niet zoveel als er besteed wordt aan het kijken van televisie (10 procent) en het gebruik van social media (12 procent).

Esports Nielsen

FIFA 17 en voetbal

Ben je fan van een bepaalde game, dan is de kans groot dat je het spel in esports-verband blijft volgen, stelt het onderzoek. Recentere fans volgen vooral FIFA 17, wat ook het populairste spel is om te spelen en te volgen. De oudere fans die er eerder bezig waren met esports spelen en volgen met name League of Legends of Counter Strike: Global Offensive.

Onder de fans is echter ook het volgen van sporten in het echt erg populair. Hier zijn ze zelfs veel fanatieker in dan mensen die geen fans zijn van esports. Vooral voetbal en Formule 1 wordt veel bekeken, gevolgd door atletiek en darten.