Onderzoek: Sport-apps motiveren amper, letten niet op gezondheid

Het draait bij de ontwikkelaars van sport-apps niet om jouw fitheid, maar om geld, zo stelt sporthoogleraar Steven Vos van de TU Eindhoven.

Vos onderzoekt hoe je normale mensen in beweging kunt krijgen en dat zo kunt houden. Hij keek daarbij ook naar sport-apps, aangezien die een belangrijke rol kunnen spelen in het voorlichten en motiveren van sporters. Zijn oordeel over deze apps is echter hard: ze hebben slechts een beperkt nut en verhogen soms zelfs het risico op blessures. Gezondheid is slechts een verkoopargument.

De meeste sport-apps benaderen elke gebruiker hetzelfde, zonder te kijken naar jouw gezondheid. Kort gezegd: ze meten wel je prestaties en prestatieverbeteringen, maar hebben daarbij geen aandacht voor de gezondheid van je lichaam. De kans is hierdoor groot dat je op den duur tegen blessures aan loopt en uiteindelijk zelfs stopt met sporten.

Intelligente hardloop-app

Vos komt samen met zijn collega’s met een passendere oplossing: een intelligente hardloop-app met een gepersonaliseerde benadering. Voor je de app kunt gebruiken, zul je een aantal vragen moeten invullen. Aan de hand van jouw doelen en antwoorden stelt de app een trainingsschema samen.

De app maakt gebruik van GPS en verplicht hartslagmeters om trainingen te analyseren en aan te passen. Tijdens en na de training krijg je ook feedback van de app, zodat je weet wanneer je op moet passen voor overbelasting en blessures. Het is nog niet bekend wanneer de app voor iedereen te downloaden is.