Onderzoek: Tweehonderd nieuwe vormen van ransomware gevonden in 2016

In 2016 zijn er tweehonderd nieuwe varianten van ransomware gevonden, blijkt uit een rapport van SecureWorks. Dat is een groei van 122 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Naast ransomware blijkt ook fishing nog altijd populair onder cybercriminelen, die zich steeds vaker op bedrijven richten. Tussen oktober 2013 en december 2016 maakten hackers hiermee wereldwijd 5 miljard dollar buit. De criminelen deden zich bij de fishing-campagnes voor als medewerkers van het bedrijf.

Geen technische kennis nodig

Hackers hebben overigens niet per se veel technische kennis nodig om aan malware te komen. Het is namelijk mogelijk om via ondergrondse internetplatformen zogenaamde “malware-as-a-service” te kopen om informatie te stelen. Dergelijke software kost tussen de 300 en 700 dollar.

En wat stelen de criminelen dan? Vooral creditcardinformatie. Geverifieerde creditcardnummers worden namelijk voor 10 tot 20 dollar verkocht. Daarnaast wordt identificatie van mensen verzameld, wat voor ongeveer 10 dollar verkocht kan worden.