Ook op vakantie kunnen we niet zonder internet

Als je vroeger op vakantie ging moest er vooral een stapel boeken meegenomen worden. Later werd de Game Boy onmisbaar en tegenwoordig is dat de smartphone, tablet en de laptop. Of beter gezegd: het internet. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.074 Nederlanders blijkt namelijk dat ruim zes op de tien vakantiegangers eerst kijkt of er wifi beschikbaar is op de bestemming.

Ren jij op vakantie ook in het rond in de hoop een goed signaal te krijgen? Dan ben je niet de enige. Mobiele technologie heeft de deze eeuw veel in ons leven veranderd en vakanties zijn geen uitzondering. Sterker: negen van de tien Nederlanders maakt op vakantie gebruik van het internet. Internet is dus letterlijk onmisbaar geworden voor de gemiddelde Nederlander. Vooral WhatsApp wordt veel gebruikt, maar ook werk is een belangrijke reden om toegang tot het internet te hebben. Van één op de vijf werknemers wordt namelijk verwacht dat ze bereikbaar zijn,

We controleren niet eens alleen of er wel wifi aanwezig is op vakantie voor we vetrekken, 72 procent zegt zelfs dat dit een grote tot zeer grote rol speelt bij het kiezen van een bestemming. Voor veertien procent geldt zelfs dat internet een dealbreaker kan zijn: geen internet, dan boeken we ergens anders, ook al zijn alle andere faciliteiten goed. Maar we zijn ook bereid om te betalen voor internet in dit geval, meer dan de helft geeft aan dat te doen.

Daarmee is er ook een belangrijke les voor eigenaren van campings en hotels: je moet wifi hebben – het liefst gratis – als je gasten wilt hebben. “Een hotel of camping zonder wifi is niet meer van deze tijd. Vakantiegangers gaan ervan uit dat er wifi is en dat het gratis beschikbaar is”, aldus Ruud Dankers van Multiscope.

Waar gebruiken we internet voor?

Niet geheel verrassend is dat we vooral smartphones (87%) gebruiken voor het internet. Maar ook tablets worden nog wel gebruikt, zo geeft de helft van de ondervraagden aan. Ruim dertig procent neemt ook zijn laptop mee. Maar dat internet gebruiken we eigenlijk vooral voor WhatsApp (51%), social media (41%) en de weersverwachting bekijken (39%).

Hoewel die activiteiten vooral recreatief en nuttig zijn, blijkt niet iedereen zijn werk achter te kunnen laten tijdens de vakantie. Drie op de tien Nederlanders met een baan geeft aan door te werken, één op de tien doet dat zelfs dagelijks. Daarbij lezen we vooral onze mail en beantwoorden we deze.

Uit deze cijfers kunnen we dus een eenvoudige conclusie trekken: nee, je bent niet de enige die afhankelijk is van het internet en ook niet de enige die doorwerkt. Maar of dat laatste nu goed voor je is, is natuurlijk maar de vraag.