Baas ov-chipkaart noemt eerste maanden proef inchecken met smartphone ‘waardeloos’

De eerste maanden van de proef om met je smartphone in te checken in het openbaar vervoer, waren ‘waardeloos’. Dat zegt de directeur van Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, in het Algemeen Dagblad. In mei werd reizen met een smartphone voor de eerste reizigers mogelijk.

Alleen klanten van Vodafone en KPN met een Android-telefoon kunnen aan de proef meedoen. Toch lukt het klanten van de providers niet om inchecken met een smartphone in te schakelen. Bij KPN werd het systeem voor nieuwe geïnteresseerden zelfs na een paar dagen gesloten. Klanten kunnen zich nu weer aanmelden. Toch lukt het medewerkers van KPN niet om hen te helpen om het systeem werkend te krijgen, schrijft het AD.

Bij Vodafone is het aanmeldproces eenvoudiger. Desondanks krijgt ook daar tien procent van de klanten het systeem niet werkend. Onder beide providers hebben in twee maanden tijd slechts 4702 mensen een reis via hun smartphone betaald. Zij hebben bij elkaar 22.000 ritten gemaakt.

Wallet

Naast het downloaden van een app moeten klanten van Vodafone en KPN bij hun provider ook een ‘wallet’ aanmaken. Reizigers die met hun smartphone willen reizen, moeten 1 cent naar Translink overmaken om het systeem werkend te krijgen. Pas dan kan het systeem geactiveerd worden.