Uber is al sinds de start een bedrijf dat regelmatig negatief het nieuws haalt. Het bedrijf kreeg al snel het label disruptor en kreeg in veel landen ruzie met de overheid omdat het wetten overtrad.
Maar de laatste maanden gaat de negatieve berichtgeving verder dan dat. Dankzij diverse schandalen zijn meerdere (top)mensen opgestapt en verslechterd hun reputatie steeds meer. Maar na al die problemen ben je misschien de draad een beetje kwijt. Wat is er nu eigenlijk allemaal gebeurd?
6 december 2016: Uber volgt je altijd
De schandalen beginnen met wat privacygevoelige kwesties. Allereerst is daar het bericht van 6 december vorig jaar dat je locatie altijd gevolgd wordt, ook als je niet in een auto van Uber zit. Uber zelf zei dat de feature alleen gebruikt werd vanaf het moment dat je een ritje opvraagt tot vijf minuten na het eindigen ervan. Er zou meer betrouwbare data komen over het ophalen van klanten, het zou de klantenservice verbeteren en de veiligheid groter maken. Ook moest het fraude voorkomen.
Logischerwijs waren er veel mensen boos. Er was namelijk geen functie om de data alleen te delen als de app open staat. Oftewel: je deelt je locatie altijd met Uber, of nooit. In dat laatste geval zegt de app echter dat het een locatie nodig heeft om door te gaan. Vreemd, want je kunt ook adressen invullen, zonder dat je je locatie hoeft te delen.
13 december 2016: Uber bespioneert exen en beroemdheden
bespied hebben via de app. Dat claimde Ward Spangenberg, een voormalige ontwikkelaar bij het bedrijf. Uber zou niet genoeg gedaan hebben om te voorkomen dat klanten bespioneerd werden met de zogenaamde ‘God View’-optie. Werknemers zouden juist eenvoudig bij de data van ritten kunnen komen en de activiteiten van diverse mensen kunnen bekijken.
Een week later komt er weer een privacygevoelige kwestie naar buiten: medewerkers van Uber zouden beroemdheden en ex-partnersHier moet wel bij gezegd worden dat Spangenberg zelf ontslagen werd. Hij zou zijn werkcomputer geformatteerd hebben en zichzelf toegang hebben verschaft tot een e-mail waarin zijn functioneren werd besproken. Hijzelf zegt echter dat veel werknemers hun computer formatteren en dat hij een programma testte dat door de bedrijfsmail zocht. Volgens Spangenberg werd hij ontslagen vanwege zijn leeftijd en omdat hij aan de bel trok over slechte beveiligingspraktijken.
Natuurlijk zegt Uber dat geen van zijn claims waar zijn. Geen enkele werknemer zou toegang hebben tot informatie over ritten met de dienst. Maar er besluipt je toch een unheimlich gevoel als je dit zo hoort.
15 december 2016: CEO wordt lid van adviesraad Trump
Weinig mensen uit de techsector zijn fan van Trump. Dat Uber-CEO Travis Kalanick samen met Tesla-baas Elon Musk lid werd van de adviesraad van de president viel dan ook niet in goede aarde. De twee topmannen moesten met Trump gaan overleggen over de uitvoering van zijn economische plannen, en dan vooral over het creëren van banen.
Maar zeker nadat Trump het inreisverbod aankondigde kwam er veel kritiek. Kalanick sprak zich als gevolg hiervan publiekelijk uit tegen Trump, maar dat was niet voldoende voor de werknemers binnen het bedrijf. Zij vroegen zich af waarom de CEO de president nog zou moeten adviseren. De kritiek werd uiteindelijk teveel en Kalanick besloot te raad te verlaten.