Politie in Londen gaat wearable camera’s dragen om misdaad sneller te kunnen bestraffen

Videocamera’s zijn tegenwoordig een vast onderdeel van het politie-uniform voor agenten in Londen. De Metropolitan Police is vorige week een één-jarige proef gestart. In totaal zullen er vijfhonderd Axon Body-eenheden geleverd worden door Taser. Deze zullen verdeeld worden onder agenten in de hoofdstad, te beginnen in Camden. De hoop is dat deze camera’s veroordelingen kunnen versnellen.

Deze proef volgt na een aantal kleinere tests die uitwezen dat de camera’s inderdaad veroordelingen kunnen versnellen. Om de Londenaars gerust te stellen die bang zijn om continu aan surveillance te worden blootgesteld, zegt de Metropolitan Police dat de camera’s altijd uit zullen staan behalve als ze écht nodig zijn. Bovendien zullen de camera’s alleen gebruikt worden om bewijsmateriaal te verzamelen bij huiselijk geweld, de verstoring van de publieke orde, of wanneer “potentially contentious interactions” zoals fouilleren verkeerd gaan.

Agenten worden verplicht om bij te houden wanneer de camera opneemt en sommige camera’s hebben zelfs grote “Video & Audio” meldingen die direct aan de voorkant zichtbaar zijn. Agenten in Camden dragen hem vanaf vorige week, en binnenkort beginnen er tests in Barnet, Bexley, Bromley, Brent, Croydon, Ealing, Havering, Hillingdon en Lewisham.

De camera’s, die in de Verenigde Staten al gebruikt worden, kunnen een beeld van 130 graden voor ongeveer twaalf uur opnemen en dat vervolgens uploaden naar een speciale cloud aan het einde van de dienst. Daar zal de data voor 31 dagen beschikbaar blijven tenzij het gebruikt wordt als onderdeel van een rechtszaak. Aan het einde van de proef dit jaar zal geëvalueerd worden of de camera’s een vast onderdeel van het uniform zullen blijven, of niet.