Politie zou foto’s kunnen gebruiken als digitale vingerafdruk

Online laten mensen misschien geen vingerafdrukken achter maar er blijkt wél een ander digitaal spoor achtergelaten te worden; de online equivalent van de vingerafdruk. Uit onderzoek blijkt dat de polite met behulp van foto’s de identiteit van criminele fotografen zou kunnen achterhalen – zoals bijvoorbeeld smartphone dieven.

Eerder onderzoek wees al uit dat een digitale foto herleid kan worden tot de camera die de foto heeft genomen. Dit is mogelijk door het unieke geluidspatroon te analyseren dat de sensor achterlaat op elke foto. Onderzoekers passen deze techniek nu toe op sociale netwerken. Ze gebruiken foto’s van Facebook, Flickr, Tumblr, Google+ en persoonlijke blogs om te onderzoeken of een individuele afbeelding herleid kan worden tot het account van de gebruiker.

Uit het artikel, dat eerder dit jaar werd gepubliceerd, blijkt dat wetenschappers in 56 procent van de gevallen in staat zijn om een foto te koppelen aan een specifiek persoon – ze hebben hiervoor foto’s van tien verschillende mensen van twee verschillende website onderzocht.

De onderzoekers, Riccardo Satta en Pasquale Striparo van het European Commision’s Institute for the Protection and Security of the Citizen, geven toe dat deze resultaten nog verre van perfect zijn maar dat het wel veel nauwkeuriger is dan een willekeurige gok zou zijn. Deze technologie zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om vast te stellen wie mogelijke verdachten zijn in een crimineel onderzoek.

Hoewel het analyseren van foto’s op basis van het “sensor pattern noise” nu nog een relatief nieuw veld is, zal dat waarschijnlijk snel veranderen als er meer onderzoek naar deze methode wordt gedaan.