Proef met zelfrijdende busjes Friesland stopgezet

De zelfrijdende busjes die vorige week in Friesland de weg op gingen, mogen niet langer rijden. Dat meldt Omrop Fryslân. De gemeente van het dorp Appelscha heeft de proef met de twee zelfrijdende voertuigen per direct stilgezet.

De reden daarvoor is dat de zelfrijdende busjes en fietsers samen niet over het fietspad kunnen. Daardoor moesten fietsers in de berm gaan staan om de zelfrijdende bus te laten passeren. Dat is onveilig, vindt de gemeente.

De busjes konden maximaal zes passagiers vervoeren over een traject van 2,5 kilometer. De ritjes waren gratis en er was nog wel altijd een begeleider mee die kan ingrijpen voor het geval het misgaat. Hoewel er dus geen ernstig ongeluk heeft plaatsgevonden, mocht de test toch niet lang baten. De gemeente onderzoekt nu hoe het probleem opgelost kan worden. Omrop Fryslân schrijft dat de gemeente verwacht dat de busjes over een paar dagen weer gaan rijden.

Eerder meldde de omroep overigens onterecht dat in de provincie de eerste zelfrijdende busjes van Nederland rijden. De provincie Gelderland was de Friesen toch net iets voor. Begin dit jaar werd bekend dat tussen station Ede-Wageningen en de Wageningen Universiteit al zelfrijdende ‘WEpods‘ passagiers gaan vervoeren.