Puma creëert robot die de perfecte tegenstander is voor topatleten

Hoe kunnen topatleten technologie gebruiken om sneller te lopen? Je hebt natuurlijk allerlei wearables en trackers om de hartslag en elke onderdeel van de beweging in kaart te brengen. Die data kun je eventueel koppelen aan videobeelden, maar uit onderzoek blijkt dat alteten sneller gaan lopen als er iemand is die net iets sneller is dan zij. Directe competitie zorgt ervoor dat je net wat sneller loopt. En dat kun je met technologie bewerkstelligen in de vorm van een robot.

Schoenenmerk Puma heeft daarom samen met het reclamebureau J. Walter Thompson New York de BeatBot ontwikkeld. De robot kan het perfecte rondje op een atletiekbaan ‘rennen’ op een snelheid van maximaal 44 km/u, het huidige wereldrecord. Hiermee hebben atleten dus een virtuele tegenstander om achteraan te rennen.

Via negen infraroodsensoren zorgt de robot dat hij tot op de centimeter nauwkeurig het perfecte rondje rent. Daarnaast bevat de hardlooprobot GoPro’s zodat er tijdens het trainen beelden worden gemaakt die achteraf kunnen worden geanalyseerd.

Florent Imbert, executive creative director van JWT New York vertelt tegen Fast Company dat het bouwen van de BeatBot een lang proces was:

We hebben meer dan acht prototypes gebouwd en elke aspect van de robot onderzocht, van het gewicht tot de vertraging bij het aansturen. We hebben zelfs de hulp ingeroepen van een robotonderzoeker van de NASA en drie mensen van MIT.

De BeatBot komt niet op de markt, volgens de makers is hij te duur en daarmee enkel geschikt voor topsporters. Als zij willen trainen met de robot moeten ze zich uiteraard laten sponsoren door Puma.