Chipfabrikant Qualcomm werkt met Chinese fabrikanten aan 5G-smartphones

5G screen

De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm gaat met Chinese fabrikanten werken aan 5G-smartphones. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. De chipmaker en de Chinese smartphonefabrikanten willen de eerste 5G-toestellen al in 2019 beschikbaar maken.

Qualcomm gaat samenwerken met onder meer Lenovo, Xiaomi, Vivo en Oppo. De vier smartphonemakers nemen de komende drie jaar voor 2 miljard dollar aan Qualcomm-onderdelen af, schrijft The Financial Times. Met deze onderdelen kunnen smartphones verbinding maken met een 5G-netwerk.

Overname NXP

Qualcomm maakte in 2016 bekend het van oorsprong Nederlandse bedrijf NXP te willen overnemen. Vorige week ging de Europese Commissie daarmee akkoord. Wel moet het bedrijf aan een aantal voorwaarden voldoen om zijn machtspositie na de overname in te perken.

Zo moeten chips van Qualcomm die gebruikt worden om verbinding te maken met mobiele netwerken de komende acht jaar net zo goed werken met concurrerende producten als nu het geval is. Ook neemt het bedrijf een aantal patenten die nodig zijn voor technische standaarden niet over. Deze patenten komen in handen van een derde partij, die ze de komende drie jaar kosteloos ter beschikking moet stellen.