Reddit heeft honderden accounts die Russische propaganda verspreidden verwijderd

Naast Facebook, Twitter en Google is ook Reddit met enige regelmaat genoemd als een platform dat gebruikt werd om Russische propaganda te verspreiden. Dat weet de discussiesite zelf ook en er is dan ook actie ondernomen. Volgens directeur Steve Huffman zijn er inmiddels honderden accounts verwijderd die Russische propaganda probeerden te verspreiden op de site.

Volgens Huffman werd een groot deel van de aangetroffen accounts al in 2015 en 2016 door beheerders van de site verwijderd. Reden was dat de accounts toen in overtreding waren van de algemene regels van het platform. Hierbij ging het om directe propaganda; één van de drie categorieën waar de site mee te maken heeft, aldus de directeur.

De andere twee categorieën zijn advertenties en indirecte propaganda die gepromoot wordt door de gebruikers. Indirecte propaganda bestaat bijvoorbeeld uit tweets van een Twitter-account dat later aan de Russen werd gelinkt. Met deze vorm van propaganda worstelt Huffman nog. “Ik wou dat dit makkelijk op te lossen was door bijvoorbeeld alle propaganda te verbieden, maar zo makkelijk is het niet.”

Reclame

Rusland wordt er van verdacht de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 gemanipuleerd te hebben, door misinformatie te verspreiden via accounts. Ook zou Rusland reclame hebben ingekocht op bijvoorbeeld Facebook.

Op Reddit mogen gebruikers van Russische IP-adressen geen reclame inkopen. Er was volgens Huffman dan ook amper sprake van Russische reclame voor of na de verkiezingen.