Reddit onderneemt actie tegen ‘revenge porn’

Na de Amerikaanse en de Britse overheid gaat ook Reddit actie ondernemen tegen zogenaamde ‘revenge porn’, waarbij personen pikante foto’s of video’s van een ander online zetten.

We zien steeds vaker pikant beeldmateriaal op internet verschijnen, waarbij slachtoffers ernstige psychologische schade oplopen. In vele gevallen is er sprake van een ‘wraakactie’ waarbij personen zeer ‘intiem’ beeldmateriaal van hun voormalig partner op internet plaatsen.

De afgelopen jaren hield Reddit zich afzijdig van deze kwestie, maar het bedrijf voelt zich nu toch genoodzaakt om maatregelen te treffen. Door middel van nieuwe voorwaarden hoopt Reddit dergelijk beeldmateriaal van haar platform te weren. Vanaf 10 maart kunnen gebruikers niet langer naaktfoto’s plaatsen op Reddit zonder toestemming van de betrokkene.

iCloud hack

American-Hustle-Jennifer-Lawrence

De actie van Reddit komt nu ‘revenge porn’ onder een vergrootglas is komen te liggen. Vorig jaar lekten er honderden pikante kiekjes uit van diverse beroemdheden via de hack van iCloud, waarna een overgroot deel van het beeldmateriaal op Reddit terecht kwam.

Volgens de oprichter van Reddit, Alexis Ohanian, heeft privacy altijd een belangrijke plek gehad binnen Reddit. Zo zegt hij het volgende over de nieuwe voorwaarden:

Last year, we missed a chance to be a leader in social media when it comes to protecting your privacy —something we’ve cared deeply about since Reddit’s inception. At our recent all hands company meeting, this was something that we all, as a company, decided we needed to address.

Gezien het verleden klinkt het lichtelijk lachwekkend, aangezien Reddit na de iCloud hack de ‘misdadigers’ beter beschermde dan de vermeende slachtoffers. Echter lijkt bij Reddit het kwartje nu ook gevallen te zijn.

Ohanian laat aan The New York Times weten dat Reddit de komende tien jaar een standaard wil zetten voor goede privacy van gebruikers. Daarnaast biedt het tutorials aan voor moderators om hen te helpen om een positieve sfeer te creëren op het platform.

Eerder besloten zowel de Amerikaanse als de Britse overheid om dergelijke zaken te verbieden middels wetgeving.