Robot Tarzan doet zijn naam eer aan en slingert heen en weer om gewassen te inspecteren

Hij is gebaseerd op een luiaard, maar slingert heen en weer als een aap: de robot Tarzan. Onderzoekers van de Georgia University hebben hem niet ontworpen omdat slingerende robots zo leuk zijn, maar voor de landbouw. Tarzan is voorzien van een camera, waarmee hij foto’s van gewassen kan maken.

De robot moet ervoor zorgen dat onderzoekers plantengenetica, of boeren, automatisch en regelmatig worden voorzien van data over hun planten. Op een dag moeten de robots het veldwerk van de wetenschappers over kunnen nemen, schrijft de universiteit. Daarnaast is robotica belangrijk om aan de groeiende vraag naar voedsel te kunnen voldoen, zegt Jonathan Rogers in onderstaande video. Rogers werkt aan het Instituut voor Robotica en Intelligente Machines (IRIM) van de Georgia University.

De bedoeling is dat de robot uiteindelijk zelf bij de gewassen kan ‘leven’. Daarvoor moet hij nog wel doorontwikkeld worden. Zo moet het apparaat voldoende zonne-energie kunnen opvangen om altijd aan het werk te kunnen zijn.