‘Robots gaan je baan niet afpakken, maar je beter maken’

Robot empathie

De kans dat een robot binnen korte tijd je baan zal afpakken is vrij klein. Dat concludeert een verslag van Silicon Valley Robotics, een non-profitorganisatie die bestaat uit meerdere robotmakers. In plaats daarvan zullen robots mensen helpen om beter te worden in hun huidige werk.

Volgens de organisatie zullen robots vooral het geestdodende werk van ons overnemen, waardoor we zelf meer een managementrol krijgen. Mensen blijven hierdoor nog wel gewoon werken, maar moeten creatief aan de slag gaan. Robots kunnen immers alleen standaardactiviteiten uitvoeren, en kunnen nog niet met nieuwe ideeën komen.

Het verslag bestaat voor een groot deel uit topmensen uit de robotindustrie die benadrukken dat hun robots geen banen zullen wegnemen. Zo ook Melonee Wise, CEO van Fetch Robotics, maker van de Relay-robot:

De Relay is net als ieder ander hulpmiddel. Neem bijvoorbeeld het spijkerpistool: die is ook niet nodig, maar voordat deze werd uitgevonden moesten mensen de hele dag hameren. Daarmee riskeerden ze werkgerelateerde blessures. Toen het spijkerpistool werd uitgevonden, konden deze mensen sneller werken. Zo kon een dakdekker bijvoorbeeld meer daken op een dag afmaken. We willen mensen niet hun banen afnemen: we willen ze efficiënter maken in wat ze doen.

Het is een interessante manier om er tegenaan te kijken, al kun je afvragen waarom dit verslag is gepubliceerd. Het lijkt er op dat robotbedrijven de zorgen rond hun industrie willen wegnemen – en misschien is een rapport van de bedrijven zelf niet het meest geruststellende middel daarvoor.