Deze robotstruisvogel is een stuk simpeler en efficiënter dan veel andere robots

Waar veel robots tegenwoordig gebruikmaken van een vorm van kunstmatige intelligentie om te blijven staan en om te bewegen, doet deze robotstruisvogel dat niet. Het apparaat kan blijven rennen met een maximale snelheid van 16 kilometer per uur dankzij zijn ingebouwde dynamische stabiliteit, schrijft MIT Technology Review.

De lessen die met deze robot geleerd worden, kunnen later ook weer gebruikt worden voor praktische rennende robots, stelt Jerry Pratt, senior research scientist bij IHMC. Andere robots kunnen zo “efficiënter” worden en er “natuurlijker uitzien”. “Rennen wordt uiteindelijk nuttig voor alles wat je snel wilt doen en waar wielen niet goed werken.”

Ontwerp

Veel andere robots hebben juist ontzettend veel geheugen nodig om alle algoritmes te laten werken die zorgen dat ze rechtop blijven staan. Maar de zogenaamde Planar Elliptical Runner (PER) heeft alleen een motor die de benen in een ronde beweging laat gaan. Ook de vorm van het lichaam helpt bij de stabiliteit. En dankzij het ontwerp geven de benen meer kracht als het tegendruk voelt en wordt de positie van het achterste been aangepast om stabiel te blijven.

De snelheid van het apparaat is nu al indrukwekkend, maar kan nog hoger worden. Wordt de robot even groot als een mens, dan kan hij een maximale snelheid tussen de 32 en 48 kilometer per uur behalen.