Samsung kondigde gisteren zijn nieuwe vlaggenschap aan: de Samsung Galaxy S8. Een belangrijk toestel voor Samsung omdat het de problemen met ploftelefoon Note 7 moet doen vergeten. En omdat het met dit toestel kan laten zien dat het bedrijf voorloopt op de concurrentie.
En dat doet Samsung. Vooral dankzij het scherm, dat bijna de hele voorkant van het toestel in gebruik neemt. Volgens veel techjournalisten is er maar één echt goede manier om te ervaren hoe magisch dat voelt: door het toestel te gebruiken. Foto’s doen eigenlijk geen recht aan het design van de S8, omdat het design meer dan ooit draait om het scherm.
Over dat scherm en de verdwenen homeknop heb je waarschijnlijk al een heleboel gelezen. Net als over de slimme assistent Bixby die onderdeel is van het toestel. Maar er zijn ook dingen die minder aandacht hebben gekregen. Ik zet ze op een rij voor je.
1. Inloggen met je ogen
Doordat de homeknop is verdwenen, zit de vingerafdrukscanner van de S8 aan de achterkant van de smartphone. Een minder fijne plek volgens velen. Daar staat tegenover dat je je telefoon ook op andere manieren kunt gaan unlocken, onder meer met een irisscanner. Gezichtsherkenning zorgt er zelfs voor dat je telefoon automatisch unlockt als je hem oppakt en ernaar kijkt.
Maar op dezelfde manier kun je straks ook inloggen op websites. Je kunt je wachtwoorden vervangen door een simpele biometrische scan. Dit werkt via Samsung Pass, de wachtwoordmanager van Samsung, die qua functionaliteit dus verder zal worden uitgebreid.
2. Chatten met een dokter
Zoals bij alle smartphones, is gezondheid de laatste jaren een belangrijk onderdeel geworden van Samsungs smartphones. Met Samsung Health kun je je eten, voeding en slaap bijhouden. Via accessoires ook nog allerlei andere informatie over je lichaam, van je gewicht tot je bloeddruk.
Met de Galaxy S8 introduceert Samsung de mogelijkheid om te videochatten met een dokter, vergoed door je verzekeraar. In de VS werkt Samsung hiervoor samen met het bedrijf Amwell. In Nederland heeft Samsung nog geen partner gevonden en is de dienst daardoor nog niet beschikbaar.
3. Bluetooth 5.0
De Samsung Galaxy S8 is de allereerste smartphone die de nieuwste versie van bluetooth ondersteunt: bluetooth 5.0. Daar heb je nu nog niks aan, want alle andere apparaten waarmee je je smartphone wilt laten praten ondersteunen waarschijnlijk bluetooth 4.0 of zelfs een nog oudere versie – gelukkig werkt dat prima samen.
Bluetooth 5.0 maakt de Samsung Galaxy S8 echter wel toekomstproof. De nieuwe versie van bluetooth belooft een dubbele snelheid om data te versturen en moet werken over veel grotere afstanden, tot maximaal vier keer zo ver als bij bluetooth 4.0. Het is nu vooral wachten tot andere apparaten de technologie ook gaan ondersteunen, zodat S8-bezitters er ook echt iets aan hebben.
4. AKG oortjes
Mensen klagen nog wel eens over de oortjes die standaard worden meegeleverd met je smartphone. Niet voor niets gebruiken veel mensen hun eigen, favoriete koptelefoon en laat ze de meegeleverde dopjes in de doos zitten.
Samsung wil dat anders doen. Omdat de Galaxy S-toestellen de laatste jaren meer en meer premium-smartphones zijn geworden, wil het ook betere oortjes meeleveren. Dat mag ook wel als je 800 euro voor een toestel betaalt. Je krijgt bij de S8 en S8+ een paar AKG oortjes, die los zo’n 100 euro kosten. Hoe ze klinken weten ze nog niet, maar bij AKG is het geluid eigenlijk altijd prima in orde.
5. S8 als desktopcomputer
Dit had je misschien al wel mee gekregen, maar mocht je het gemist hebben: je kunt de Samsung Galaxy S8 gebruiken als ‘normale’ computer. Je zet hem daarvoor in het speciale DeX dockingstation, dat je voor 150 euro kunt kopen. Daar sluit je een monitor, toetsenbord en muis op aan.
De desktopomgeving die je krijgt is eigenlijk gewoon Android op een groot scherm. Het voelt een beetje als een Chromebook. Je krijgt een desktopwebbrowser en kunt in principe elke app van je smartphone bedienen met toetsenbord en muis. Of dat prettig werkt, verschilt een beetje per app, maar sommige apps zijn speciaal aangepast om dienst te doen als desktop-applicatie. Samsung werkte samen met Microsoft en Adobe, zodat Microsoft Office en de mobiele apps van Adobe perfect werkt in desktopmodus.
Voor zakelijke gebruikers kun je via DeX ook inloggen op een andere desktops waar Windows op draait. Dit kan onder meer met Citrix, VMware en Amazon Web Services.
6. Geen dubbele camera
Over dingen die je als gebruiker gaat missen, zegt Samsung logischerwijs niks. Het grote gemis van de Samsung Galaxy S8 is een dubbele camera. Veel smartphonefabrikanten hebben het afgelopen jaar smartphones gemaakt waarbij de camera aan de achterkant van het toestel bestaat uit twee lenzen.
Door het beeld van die twee lenzen te combineren met slimme software zijn er allemaal toffe functies mogelijk, waaronder het kunstmatig toevoegen van de scherptediepte die je kunt van portretten die je maakt met een spiegelreflexcamera. In combinatie met andere sensoren kan zo’n dubbele camera zelfs dienstdoen als 3D-camera die continu het beeld kan scannen voor augmented-reality-toepassingen.
Het gebruik aan twee lenzen, betekent overigens niet dat de Samsung Galaxy S8 een slechte camera heeft. Verre van zelfs. De camera op de S7 was al zeer indrukwekkend en op de S8 is hij logischerwijs weer beter geworden.