Samsungs slimme assistent Bixby doet niet hetzelfde als Siri of Alexa

Samsungs nieuwe virtuele assistent Bixby werd gisteren officieel gelanceerd met de Galaxy S8, de nieuwe smartphone van het bedrijf. Naast de onthulling van zo’n belangrijk toestel zijn de overige aankondigingen vaak verbannen tot de achtergrond, maar Bixby is echt een nieuw interessante ontwikkeling. Anders dan slimme assistenten als Siri, Google en Alexa focust hij zich niet op het verzamelen van data op internet waarmee hij je antwoorden geeft op vragen. Bixby wil het makkelijker maken om je telefoon te gebruiken; Samsung wil eigenlijk dat je de Galaxy S8 zo min mogelijk vastpakt.

De bedoeling is dat Bixy bij vrijwel iedere taak die een app te bieden heeft ondersteuning kan bieden. Ook moet hij de context van verschillende situaties begrijpen waardoor Bixby je zelfstandig hulp aan kan gaan bieden.

Nu zal dat bij de lancering nog niet helemaal af zijn – bij de aankondiging gisteren zei Samsung dat het nu met 10 van de eigen Android-apps werkt , maar het juist de bedoeling dat de slimme assistent dit na verloop van tijd beter leert.

Je Samsung Galaxy S8 zo min mogelijk aanraken

Het is een gekke manier het lanceren van een nieuwe telefoon: we willen dat je de S8 zo min mogelijk vast hebt. Normaal gesproken wordt er bij een presentatie juist gezegd dat je er zoveel mogelijk mee moet doen. Dat is ook de bedoeling van Samsung, maar niet met je handen. Praten in plaats van aanraken is hierbij de boodschap van de Zuid-Koreanen. Dit werkt in de S8 onder andere al bij berichten, instellingen, de camera, contacten en de galerij. In al die apps kun je Bixby vragen om iets voor je te doen, in plaats van de taak zelf uit te voeren.

Je moet daarvoor overigens wel een knop indrukken: de Bixby-knop aan de zijkant van het toestel. Zo activeer je het toestel, zodat hij naar je luistert en vervolgens de opdracht uitvoert. Het is ook mogelijk om aanrakingen en gesproken opdrachten te combineren, afhankelijk van wat je doet.

Augmented reality

Met Vision doet Bixby nog iets nieuws. Door de camera in je telefoon kan de assistent fysieke onderdelen in de echte wereld herkennen. Zo kan hij bijvoorbeeld identificeren wat er te zien is, tekst vertalen of aanbieden om het product (als een horloge) ergens te kopen. Dat kunnen andere apps ook al, maar wat Bixby doet is het combineren van al die facetten tot een geheel. Zo kunnen er concrete voorwerpen geïdentificeerd worden en in context geplaatst worden.

Voor nu is de aankondiging voor een groot deel nog toekomstmuziek, omdat alles nog niet werkt. Ook is Samsung voor een groot deel afhankelijk van ontwikkelaars die Bixby-toepassingen toevoegen aan hun Android-apps. Maar dat Samsung een speciale knop heeft toegevoegd voor Bixby betekent dat het bedrijf hier grote plannen mee heeft  dat wekt de interesse.