Senaat VS wil streep zetten door opheffen sancties ZTE

ZTE

De Amerikaanse president Trump besloot vorige week de sancties tegen ZTE, waaronder een handelsverbod met de VS, op te heffen. Maar het Amerikaanse senaat lijkt daar nu een streep door te willen zetten. Dat meldt The Washington Post.

De sancties werden opgelegd omdat ZTE illegaal goederen leverde aan Iran en Noord-Korea. Het handelsverbod had echter verregaande gevolgen. Het bedrijf zou zijn telefoons praktisch niet meer kunnen maken, omdat de toestellen draaiden op Android en chips gebruikten van Qualcomm. Dat zijn beide Amerikaanse bedrijven.

Trump besloot de sancties vorige week op te heffen, in ruil voor een boete van 1,3 miljard dollar. Daar is het senaat het dus niet mee eens. Volgens de senatoren – zowel van de Democratische als de Republikeinse partijen – is de deal nadeling voor de Amerikaanse economie en veiligheid.

Defensiewet

Deze week wil de senaat dan ook een wijziging doorvoeren in een defensiewet. Daardoor wordt de deal tussen Trump en ZTE praktisch onmogelijk. Ook wordt het handelsverbod weer ingevoerd, en mogen Amerikaanse overheden geen apparaten en diensten van ZTE en Huawei afnemen.

De angst bestaat dat producten van Chinese bodem gebruikt worden voor spionage en diefstal van intellectuele eigendommen.