Smart card systeem zorgt voor betere gezondheidszorg in Afrika

Terwijl we in Nederland nog verder steggelen over een electronisch patiëntendossier, nam het Ministerie van Volksgezondheid in Zambia in 2010 alvast een voorsprong. Het door hen geintroduceerde SmartCare-systeem zorgt bijna twee jaar later voor een afname van virusverspreidingen en een boost voor de gezondheidszorg.

In Zambia is men altijd al zelf verantwoordelijk geweest voor zijn of haar eigen medische dossier. Wie voor 2010 een arts bezocht, bracht zijn eigen medische dossier mee en liet dat inzien en bijwerken door de behandeld arts.

Erg handig bleek dat niet, zo deelt Ignicious Bulongo, als ‘healthcare manager’ verbonden aan een lokaal ziekenhuis. “Patients would go home and didn’t care what happened to their books“, aldus Bulongo. Het tegengaan van virusverspreidingen werd op deze manier haast onmogelijk gemaakt.

In 2010 ging het Ministerie van Volksgezondheid daarom een samenwerking aan met het U.S. Center for Disease Control en ontwikkelde het SmartCare platform.

In plaats van papieren dossiers, die verloren of beschadigd kunnen raken, krijgen patienten een zogenaamde smart card met daarop medische historie, diagnoses en behandelingen. Alle belangrijke informatie komt binnen op een centraal platform en kan door wetenschappers worden onderzocht.

If there’s any outbreak, we’ll catch it. The system will show if we see six cases of the measles within one day in people coming from the same area,

Naast de smart card bestaat het systeem uit een zeer gebruiksvriendelijke terminal, die dankzij een touchscreen en laagdrempelige interface makkelijk te bedienen is door artsen, zusters of patiënten.

Hoewel een drastische verbetering, is het SmartCare platform nog niet perfect voor het Afrikaanse land. Zambia kent unieke regio’s met hun unieke ziektebeelden en daar is het systeem nog niet op voorbereid. Met de nadruk op ‘nog niet’, want intussen zijn developers al druk bezig om dat probleem te tackelen.

Meer informatie over het SmartCare platform vind je hier. Op onderstaande foto zien we Hillary Clinton, die tijdens haar bezoek aan Zambia in 2011 het initiatief al bejubelde.
HillarySmartCard