Social Games en dating verantwoordelijk voor toename telefoonrekeningen

Mobiel dataverkeer zit nog steeds in de lift en ondanks de veranderingen die aanbieders hebben doorgevoerd groeit het gebruik onder een brede doelgroep. Recente innovaties, zoals het kunnen betalen van derde partijen via je mobiele provider stuwen de rekeningen nog eens verder omhoog.

Nog niet zo lang geleden begonnen Google, Facebook en Amazon hun eerste exploraties van het zogenaamde “carrier billing”, een systeem waarbij aankopen bij derde partijen kunnen worden afgerekend via de telefoonrekening. Op deze manier kan men – ook zonder creditcard of PayPal-achtige accounts – onderweg muziek, boeken of andere zaken aanschaffen.

Weblog Techcrunch heeft van de Amerikaans/Duitse carrier billing-partij Mopay nu enig inzicht gekregen in de eerste resultaten van het systeem: meer dan 4 miljoen transacties van zo’n 300 klanten over 80 landen werden geanalyseerd. Volgens Mopay bleek dat tussen 2008 en eind 2011 het aantal transacties intussen was verviervoudigd!

Kijkend naar de branches met de meeste omzet staken er 3 duidelijk bovenuit: gaming, services en dating zorgen voor de grootste inkomsten. Daarbij is mobiel gamen veruit de grootste, verantwoordelijk voor meer dan de geanalyseerde transacties en jaarlijks groeiend met bijna 30%. Gemiddeld geeft een gebruiker iets meer dan $5 per maand uit.

Kort op gaming volgen de inkomsten van services (zoals bijv. ringtones) met gemiddeld $2-5 per maand. Maar de echte nummer twee is online dating, in het afgelopen jaar gegroeid met liefst 25%. Gebruikers die gebruik maken van dating services geven gemiddeld $6.50 uit.

Opvallende afwezige in deze opsomming zijn de uitgaven aan apps voor bijv. iPhone of iPad. Niet geheel gek, want Apple staat op dit moment nog geen carrier billing toe, maar zou hier (volgens geruchten) intussen wel naar toe aan het werken zijn. De vraag is hoe deze cijfers zich dan gaan ontwikkelen!