SpaceX toont beelden van landing op zeeplatform

SpaceX slaagde er vorige week voor de tweede keer op rij in om een raket op een zeeplatform te laten landen, zonder dat deze omviel. Nu heeft het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk beelden van de landing vrijgegeven.

In de video zien we vanuit drie verschillende hoeken van het schip hoe de raket naar beneden komt. Deze keer was dit extra moeilijk, omdat het de eerste landing was met een flinke vracht. De raket droeg een JCSAT-14-satelliet van maar liefst 4700 kilo bij zich die tijdens de vlucht in de ruimte werd gelanceerd.

Bovendien ging de raket deze keer veel harder dan bij een eerdere geslaagde test, wat het landen nog ingewikkelder maakte. Veel hoop voor een succesvolle landing was er dan ook niet, maar de raket wist het tegendeel te bewijzen. Tijdens de test belandde de raket netjes op het platform.

Eerdere landing

In april landde het ruimtebedrijf voor het eerst succesvol een raket op een droneschip in de oceaan. Hier waren vier gefaalde test voor nodig, voor de landing lukte. Eerder was het al mogelijk om op de grond neer te komen tijdens een testvlucht in het Amerikaanse Cape Canaveral.

De landingen zijn groot nieuws voor SpaceX en andere ruimtebedrijven. Als een raket kan landen, is het gemakkelijk om hem opnieuw te gebruiken. Hierdoor hoeft het bedrijf niet steeds een nieuw exemplaar te bouwen, wat jarenlang wel de norm was bij ruimtevluchten.

De ruimte-initiatieven van SpaceX worden steeds serieuzer. Het ruimtebedrijf wil onder meer in 2018 al op Mars landen, zo bleek eind april.