SpaceX gaat capsule die in baan om de aarde vloog hergebruiken

SpaceX schreef in maart geschiedenis: een Falcon 9 werd hergebruikt. Nu neemt het bedrijf opnieuw een grote stap in de ruimtevaart. Ze gaan namelijk een Dragon vrachtruimteschip dat eerder in een baan om de aarde vloog opnieuw de ruimte insturen. Dat schrijft Ars Technica.

De Dragon werd in september 2014 naar het International Space Station (ISS) gestuurd, waar het bijna 2,5 ton aan vracht afleverde. Ongeveer een maand later kwam de capsule terug en landde het in de oceaan. Nu gaat het ruimteschip dus opnieuw terug naar de ruimte. Het gaat zelfs opnieuw terug naar ISS.

Wat SpaceX moest doen om de Dragon weer bruikbaar te maken, is niet helemaal duidelijk. Ook weten we niet hoeveel het project gekost heeft, al zal het waarschijnlijk niet goedkoop geweest zijn. Maar waarschijnlijk is het wel goedkoper dan het opnieuw bouwen van zo’n capsule.

Geschiedenis

Met de vlucht schrijft het bedrijf opnieuw geschiedenis. Er zijn voor zo ver we weten vooral space shuttles opnieuw de ruimte in gegaan. Dat waren de Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis en Endeavour. Verder zijn er twee autonome ruimteschepen van Boeing die ieder twee vluchten hebben gemaakt, namelijk de X-37B. Tot slot heeft het Soviet VA-ruimteschip twee vluchten gemaakt rondom de aarde.

Dat SpaceX zich nu mogelijk bij dit lijstje mag aansluiten, is dus best bijzonder. Er zijn niet veel bedrijven die dit voor elkaar hebben gekregen.

De lancering vindt plaats in de nacht van donderdag op vrijdag om 00:55 (Nederlandse tijd).