‘Mensen geven sneller een fooi bij contactloze betaalsystemen’

Als we ooit straks massaal met onze smartphone betalen gaan we mogelijk meer fooi geven dan we dat nu toe deden. Uit onderzoek van Square blijkt namelijk dat mensen sneller een fooi betalen als ze contactloos betalen met hun smartphone.

Een exacte reden voor het hogere fooipercentage is niet bekend, maar The Next Web vermoedt dat betaalgemak ermee te maken heeft. Gebruikers hoeven immers geen codes in te voeren om af te rekenen, waardoor je makkelijker klaar bent. In Nederland hebben we dat gemak tegenwoordig ook met onze pinpas via contactloos betalen, maar in de VS zie je dat nauwelijks.

NFC fooien

Toegegeven: het moet nog maar blijken of wij in Nederland hetzelfde als de Amerikanen zouden denken. Contactloos betalen doen we al zonder smartphones en fooien betalen is daar een stuk normaler dan hier. Daarnaast vergeleek Square de NFC-betalingen met andere betalingen via mobiele pinoplossingen, niet met het ouderwetse pinapparaat.

Het onderzoek baseert zich op betalingen gemaakt bij duizenden winkels in het Amerikaanse Portland, waarbij het Square-betaalsysteem werd gebruikt.