Sta jij in de gezichtsherkenningsdatabase van de FBI?

In de Verenigde Staten werken ze regelmatig aan nieuwe manieren om mensen te identificeren. Zo werd in juni bekend dat ze een kunstmatige intelligentie bouwen om criminelen te herkennen op basis van hun tatoeages. Maar nu gaan ze verder dan dat: de FBI werkt aan een gigantische database met gezichten, schrijft Wired.

Volgens een nieuw rapport van 150 pagina’s zit ongeveer de helft van de Amerikaanse volwassenen (117 miljoen mensen) in de database. “En dus?” zou je misschien denken. Maar er zijn zeer zeker problemen met de database, zo schrijft het rapport van de Center for Privacy & Technology bij de Georgetown University. Zij praten namelijk over de gevaren die het met zich meebrengt voor privacy, vrijheid van meningsuiting en beschermingen tegen onredelijke huiszoekingen en inbeslagnemingen.

“Gezichtsherkenning laat de politie je identificeren van een afstand en volledig in het geheim, zonder ooit met je te praten”, zegt Alvaro Bedoya, de directeur van het centrum. “Tenzij je gearresteerd bent is de kans groot dat je niet in een database met vingerafdrukken of DNA van criminelen zit. Maar door je foto te laten nemen voor je rijbewijs zijn 117 miljoen volwassenen opgenomen in een gezichtsherkenningsnetwerk dat doorzocht wordt door de politie en de FBI.”

Racisme?

Ander probleem is dat er geen regels zijn over de grenzen waarbinnen dit soort technologie gebruikt mag worden. Daarnaast zijn er zorgen over potentiële vooroordelen op basis van ras binnen de database. Want hoewel een computer geen ras of geslacht kent, sorteert het foto’s wel op basis van analyses. En uit diverse onderzoeken blijkt al dat een aantal van dit soort systemen slechtere uitkomsten hebben als ze een donker iemand moeten identificeren. Daarnaast zitten er veel politiefoto’s in de systemen, en donkere mensen worden in de Verenigde Staten vaker opgepakt. Daardoor is de kans dus groter dat de gezichtsherkenning er een donker iemand uitpikt.

Maar het meest zorgwekkende is de realtime gezichtsherkenning die steeds vaker gebruikt wordt door de politie. Stel je voor: je loopt over straat en een camera volgt je omdat hij je gezicht herkent. Dat is toch een vreemde gedachte. En in vijf grote afdelingen van grote steden als Los Angeles en Chicago gebeurd dit al, hebben ze de technologie of willen ze die kopen.

De FBI heeft tot nu toe geen reactie gegeven op het rapport.