Stranger Things seizoen 5: wanneer komt het laatste seizoen en wat kunnen we verwachten?

Stranger Things hitlijsten

Eens in de zoveel jaar staat voor velen alles heel even stil. Dan zitten we een weekend lang voor de buis, een bak popcorn op schoot, de lichten uit. Dat is het moment dat er een nieuw seizoen is verschenen van de megahit Stranger Things. Maar ondertussen wachten we alweer twee jaar op wat het laatste seizoen van de serie moet worden. Wanneer komt dat seizoen nu eindelijk? En wat kunnen we verwachten? Wij zetten het voor je op een rij.

Om je direct even goed nieuws te geven: aan het vijfde seizoen van Stranger Things wordt as we speak hard gewerkt. Sinds 8 januari wordt het nieuwe seizoen opgenomen. Maar waarom nu pas? Dat is eenvoudig: vorig jaar werd er door zowel acteurs als scriptschrijvers gestaakt, waardoor de productie niet verder kon. Maar de stakingen zijn alweer even voorbij, dus is de productie volop aan de gang.

Waar gaat het laatste seizoen over?

Heel veel over het plot is nog niet bekendgemaakt. Maar er komen wel een aantal grote onthullingen aan, vertelde Rob Duffer, die de serie samen met zijn broer maakt, eerder al. De twee broers schreven in het eerste seizoen namelijk een document van 25 pagina’s over de geschiedenis en achtergrond van de Upside Down. Delen daarvan werden in seizoen vier naar buiten gebracht – denk bijvoorbeeld aan het verhaal van Vecna en Eleven. Maar blijkbaar zijn er nog een aantal antwoorden niet naar buiten gebracht. En een deel daarvan komt dus in seizoen vijf aan bod. Wie weet wat voor onthullingen dat met zich meebrengt!

Screen Rant weet verder te melden dat seizoen vijf een time jump krijgt, wat betekent dat er al wat tijd verstreken is sinds het einde van seizoen vier. Dat is natuurlijk logisch, aangezien de vrij jonge acteurs ondertussen ook ouder zijn geworden. Toch moeten we ons afvragen wat dat voor Hawkins betekent. Aan het einde van seizoen vier was de stad immers overgenomen door Vecna en Max lag in coma. Hoe dat verder gaat, gaan we zeker weten zien, aangezien al bekend is dat het verhaal zich vooral in Hawkins en de Upside Down afspeelt.

Ondertussen verschijnen de eerste teasers al wel. Zo hebben de makers de eerste paar zinnen van de allereerste aflevering van seizoen vijf alvast gedeeld, zoals je hieronder kunt zien. Ook is de naam van die eerste aflevering al naar buiten gebracht: The Crawl.

Wie gaan we zien?

Stranger Things is natuurlijk geen Stranger Things zonder zijn bekende gezichten. Dus ook in seizoen vijf zien we diverse karakters terugkeren. Denk aan Eleven/Jane – gespeeld door Millie Bobby Brown – en de jongens Mike, Will, Dustin en Lucas, gespeeld door respectievelijk Finn Wolfhard, Noah Schnapp, Gaten Matarazzo en Caleb McLaughlin. Verder keren ook Max (Sadie Sink), Steve (Joe Keery), Nancy (Natalia Dyer), Jonathan (Charlie Heaton) en Robin (Maya Hawke) terug. En ja, ook Jim, Murray en Joyce zien we gewoon weer langskomen. Dat geldt verder ook voor Vecna/Henry Creel/One, gespeeld door Jamie Campbell Bower.

Ook verschijnt er een nieuw gezicht in het vijfde seizoen. Linda Hamilton, bekend van onder meer The Terminator en Children of the Corn, voegt zich bij de cast van het laatste seizoen. Helaas weten we nog niet in welke rol ze verschijnt.

Tegelijkertijd mist er natuurlijk een favoriet onder fans: Eddie Munson, gespeeld door Joseph Quinn. Hij ging vorig seizoen heroïsch en episch ten onder in de Upside Down, dus het is logisch dat we hem niet weer zien (voor zover bekend). Maar wie weet, er kan natuurlijk altijd nog een flashback langskomen. Verder mist ook Argyle, van wie ook acteur Steve Varley niet denkt dat hij terugkeert.

Wanneer verschijnt Stranger Things seizoen 5?

Zoals gezegd: het vijfde seizoen is nog in de maak. En met hoeveel werk er in zo’n seizoen gaat zitten, is één ding zeker: we hebben geduld nodig. Millie Bobby Brown, die Eleven speelt, zei op 10 maart zelfs dat er nog negen maanden gefilmd moet worden. Daarmee is duidelijk dat het vijfde seizoen pas in 2025 op Netflix verschijnt. Wanneer precies, dat is nog niet bekend.

Overigens is al wel bekendgemaakt dat het seizoen acht afleveringen krijgen. Ook is naar buiten gebracht dat de laatste aflevering qua looptijd vergelijkbaar is met de finale van seizoen vier, die 2,5 uur duurde. 001

Foto: Netflix