Support your locals: lokaal je producten kopen en online shoppen

Online shoppen, Support your locals

De winkels in Nederland zijn door de lockdown al enige tijd dicht. Dat is niet alleen vervelend voor ons – de consumenten – maar ook voor de ondernemers zelf. Zij krijgen immers geen geld binnen. Online shoppen kan een uitkomst bieden en dan is het natuurlijk makkelijk om naar Bol.com of Amazon te gaan. Maar wist je dat je ook lokaal online kunt shoppen én je boodschappen kunt doen?

Tijdens de coronacrisis zijn er allerlei initiatieven ontstaan om lokale ondernemers te ondersteunen. Daarbij kun je denken aan je eten lokaal kopen bij bijvoorbeeld een boer, maar ook aan online shoppen bij je favoriete lokale winkels. Niet alleen maak je het zo jezelf gemakkelijk, maar je steunt ook je favoriete winkels en producenten. Weet je niet waar je dan precies moet zijn? Numrush zet een paar opties voor je op een rij.

Steun de ondernemer

Nederland zit vol met boeren en bloemkwekerijen, die ook nu graag hun producten verkopen. Maar de grote vraag is natuurlijk waar je hen dan vindt. De kans is immers groot dat je geen boer als buurman hebt als je in bijvoorbeeld de Randstad woont.

De website Steun de ondernemer kan daarbij helpen. Deze site verzamelt namelijk kwekerijen en boeren, en zet hun locaties op een kaart van Nederland. Jij vult vervolgens je adres of postcode in, of geeft aan naar welk product je zoekt. Aan de hand daarvan zie je welke opties er bij jou in de buurt zitten en wat ze dan verkopen.

Helaas kun je niet via de website bestellen. Bij ieder bedrijf staat het adres en een link naar de website. Via die website kun je dan producten bestellen of kijken of ze open zijn, zodat je langs kunt gaan.

Support Your Locals

Wil je wel lokaal je eten kopen, maar heb je geen zin om langs allerlei boeren te gaan? Dan kun je ook terecht bij Support Your Locals, een landelijke campagne om lokale voedselproducenten te volgen. Via deze website kun je boxen met eten, bierpakketten en bijvoorbeeld catering aanschaffen. De inhoud daarvan komt alleen maar van ondernemers bij jou in de buurt.

De website heeft twee opties om te zoeken binnen het aanbod. Je kunt op een kaart van Nederland kijken wat er bij jou in de buurt zit, of door een lijst met de verschillende opties scrollen. Binnen die lijst kun je zoeken naar opties binnen heel Nederland of naar ondernemers die echt bij jou in de provincie zitten. Bij ieder aanbod staan de kosten vermeld, evenals de locatie en of je een pakket moet ophalen of dat het bezorgd wordt.

Heb je iets lekkers gevonden? Dan kun je via Support Your Locals navigeren naar de website van de aanbieder en de producten daar bestellen.

Lokaal online shoppen

Ben je echt op zoek naar bijvoorbeeld kleding, nieuwe notitieboekjes of een mooie nieuwe tas? Dan wil je natuurlijk online shoppen! En ook daar zijn inmiddels allerlei lokale opties voor opgezet. Zo is Lokaal Ideaal inmiddels begonnen met een bètatest in Zwolle. Deze website heeft als doel om lokale winkeliers online bij elkaar te brengen. Op de site vind je hun aanbod en kun je ze direct kopen. Uiteindelijk moet Lokaal Ideaal in heel Nederland beschikbaar worden, maar zo ver is het nu helaas nog niet.

Maar niet getreurd! Ook diverse steden zijn inmiddels een online winkelplatform begonnen, en diverse lokale ondernemers zijn daarvoor gaan samenwerken. Zo is er een online platform voor winkels in Haarlem, Apeldoorn en Groningen. En de kans is groot dat er ook in jouw stad of dorp wel een online aanbod is. Een snelle zoekopdracht op Google geeft je daar gelukkig snel antwoord op.

Kun je geen gezamenlijk online platform voor de winkels bij jou in de buurt vinden? Dan kun je natuurlijk ook nog even kijken op de website of social media-pagina van dat ene winkeltje waar je graag wat wil kopen. De kans is groot dat daar wel staat of er een mogelijkheid is om een product te kopen en te laten bezorgen. Er zijn bijvoorbeeld diverse ondernemers die hun aanbod nu op Instagram plaatsen en via daar verkopen. En anders kun je ze natuurlijk altijd nog even bellen of mailen!

Foto: Shutterstock.com