Team uit Delft wint robotwedstrijd van Amazon

De TU Delft doet het lekker in de diverse internationale competities waar de universiteit aan meedoet. Ze wonnen afgelopen jaar opnieuw de World Solar Challenge met hun zonneauto, doen het goed in de races met elektrische raceauto’s en braken vorig jaar een raketrecord. Dit jaar krijgt vooral Delft Hyperloop heel media-aandacht, omdat ze het enorm goed doen in de Hyperloop Pod Competition van SpaceX. Het team presenteerde donderdag hun prototype. En vervolgens heeft Team Delft nu een robotwedstrijd van Amazon gewonnen tijdens RoboCup 2016.

Bij de Amazon Picking Challenge is het de bedoeling dat een robot volledig autonoom voorwerpen uit een container pakt en deze op de juiste plek in een kast legt. In een tweede ronde moet de taak andersom worden verricht. Team Delft versloeg in de wedstrijd een Duits team, wat bijzonder is omdat dat het land hét robotland van Europa is. Nummer 3 werd het Amerikaanse MIT met wie Delft vaak om de winst strijdt in studentencompetities.

Overigens is de winst niet helemaal toe te dichten aan de TU Delft. Onderzoekers van Robots Insitute van de universiteit werkten namelijk samen met het bedrijf Delft Robotics. “Bijzonder aan het Delftse systeem is de samenwerking tussen universiteit en bedrijfsleven. We vullen elkaar zeer goed aan”, vertelt Carlos Hernández Corbato van het TU Delft Robotics Institute. “We hebben een heel robuust systeem gebouwd, dat nauwelijks fouten maakt bij het pakken van artikelen. We zijn erg blij dat we dit succesvolle systeem hebben kunnen ontwikkelen.”