Lege Tesla Model S rijdt tegen caravan op door oproepfunctie

Een eigenaar van een Tesla Model S in de Amerikaanse staat Utah zegt dat zijn Model S zichzelf heeft ‘gecrasht’. Het voertuig stond volgens hem geparkeerd, maar bleek later naar voren te zijn geschoven en een caravan geraakt te hebben. Volgens hem gebeurde het bovendien zonder verklaring, aldus de man, maar Tesla is het daar niet mee eens.

Volgens Tesla stond de Summon mode (oproepmodus) van de auto aan, die ervoor zorgt dat de auto vanzelf naar de wachtende chauffeur rijdt zonder dat er iemand achter het stuur zit. De eigenaar zegt dat hij vragen over de Tesla Model S aan het beantwoorden was, waardoor het mogelijk is dat hij de applicatie per ongeluk opende en Summon aan heeft gezet – al zegt hij ook dat dit niet het geval is.

Wat er precies is gebeurd, maakt eigenlijk vrij weinig uit. Een auto zou nooit uit zichzelf tegen een ander geparkeerd voertuig aan mogen botsen. Zeker niet als er maar een paar meter tussen de voertuigen in zit. Tesla zelf zegt dat het ongeluk gebeurd is doordat “de chauffeur niet goed heeft gekeken naar de omgeving van de auto terwijl hij de Summon feature gebruikte, en dat hij ten alle tijde verantwoordelijk is voor het veilig besturen van het voertuig.”

Natuurlijk is dit waar, maar we weten allemaal ook dat we de ene keer beter opletten dan de ander. Een auto zou hier dus niet volledig afhankelijk van moeten zijn. Volgens Tesla is Summon overigens nog in bèta, “maar eigenaren gaan het toch wel gebruiken en we kunnen helaas niet altijd verwachten dat ze hun gezonde verstand gebruiken”.

Wat Tesla niet in het voordeel werkt, is dat ze zeggen dat Summon “bepaalde objecten, bijvoorbeeld erg dunne of kleine dingen, mogelijk niet opmerkt”. Een goede verklaring als de Tesla een fiets had geraakt, maar een caravan is niet bepaald klein…