Tesla breidt het Supercharger Netwerk eind dit jaar uit tot 10.000 oplaadstations, een verdubbeling ten opzichte van het begin van het jaar. Er komen ook 6.000 Destination Charging locaties — waarbij de fabrikant samenwerkt met hotels en restaurants — bij, waardoor het totaal daarvan op 15.000 komt te staan.
Een van de grootste veranderingen is daarbij dat Tesla naar de binnenstad trekt. Dat is noodzakelijk voor (toekomstige) Tesla-eigenaren die niet aan huis op kunnen laden. Die zullen er steeds meer komen, omdat de Tesla Model 3 er aan zit te komen — de eerste betaalbare auto van de fabrikant voor een gemiddelde consument.
Bij de Model S en Model X kon je er door het prijskaartje nog vanuit gaan dat de gemiddelde koper wel een oprit had waar een laadpaal toegevoegd kon worden, maar dat is bij de goedkopere Model 3 niet meer het geval. “Om beter tegemoet te komen aan de behoeften van eigenaren die reizen of die geen toegang hebben tot oplaadmogelijkheden thuis, breiden we ons publieke laadnetwerk aanzienlijk uit”, schrijft het bedrijf daarover in een blogpost.
Meer auto’s betekent meer Superchargers
Nu zijn Superchargers vaak aan de rand van de stad beschikbaar, maar als je hiervoor moet omrijden is dat niet comfortabel. Ook komen er steeds meer auto’s van de fabrikant op de weg, waardoor het druk kan zijn rond de laadstations.
In totaal heeft het bedrijf tot nu toe 183.000 auto’s verkocht in vijf jaar tijd, terwijl het nu al minstens 400.000 pre-orders heeft gekregen van de Model 3. Om de wachttijd te verminderen is het nodig dat het aantal Superchargers uitgebreid wordt en het is te verwachten dat er de komende jaren meer uitbreidingen zullen volgen. Nu focust het bedrijf zich eerst op grote steden en lange afstandsroutes, waar grotere oplaadstations gebouwd worden.
Hoe de uitbreiding over de wereld verdeeld wordt maakt de fabrikant niet helemaal duidelijk. In Noord-Amerika wordt het aantal met 150 procent vergroot, en op een kaart op de website is te zien dat er in Nederland in ieder geval 3 oplaadstations bijkomen in Apeldoorn, Breukelen en Venlo.