The Mandalorian: Dit zijn alle easter eggs uit Chapter 15 ‘The Believer’

Het einde van het tweede seizoen komt in zicht.  The Mandalorian, Chapter 15: The Believer, is alweer de 7e aflevering van dit jaar. En dat betekent dat we ons klaar kunnen gaan maken voor de seizoensafsluiter volgende week.

Chapter 15 keerde op een bepaalde manier weer terug naar zijn bekende format. Din Djarin moest immers weer een klusje klaren voor hij verder kon met zijn zoektocht naar Baby Yoda. En tegelijkertijd was een behoorlijke afwijking: we zagen voor het eerst in 15 afleveringen onze kleine groene vriend geen moment in beeld.

In dit artikel zetten we de verschillende easter eggs en connecties met het bredere Star Wars universum op een rijtje. Hebben we iets gemist? Laat het ons weten via Twitter. Let op: hierna volgen spoilers van The Mandalorian Chapter 15: The Believer.

TIE Fighter sloopafval

Het avontuur van Mando trapt deze aflevering af in een gevangenenkamp, de Karthon Chop Fields. In het kamp worden gevangenen ingezet om sloopafval te verwerken. Tussen de enorme ravage vinden we genoeg verwijzingen naar het Keizerlijke rijk. We zien de bekende glazen cockpits en zeshoekige vleugels van TIE fighters. Mocht je nou niet hebben opgelet, zorgde de makers alsnog dat je de hint meekreeg door een beschadigde TIE fighter aan een (AT-AT-) kraan te laten bungelen.

ISB

Tijdens het beramen van hun plannen laat Mayfeld zich ontvallen dat het nog niet zo makkelijk zal worden binnen te komen. De kans is namelijk aanwezig dat de “ISB” ze herkent. De Imperial Security Bureau, de geheime dienst van het Keizerrijk. Tijdens de hoogtijdagen van het Keizerrijk zorgde de ISB er voor dat burgers én leden van het Keizerrijk zich gedeisd hielden, met ijzeren hand. De geheime dienst werd voor het eerst genoemd in A New Hope, maar komt in veel verhaallijnen van het Star Wars-universum voorbij.

Fett herkenbaar

Ook Boba Fett kan geen rol spelen in het binnensluipen van de Keizerlijke basis. Hoewel Fett in The Mandalorian voor het eerst in jaren weer opduikt, is de premiejager niet vergeten hoe hij ooit het Star Wars-universum in kwam. In The Empire Strikes Back wordt Boba Fett immers ingehuurd door niemand minder dan Darth Vader om achter de Millenium Falcon aan te jagen. Als hem gevraagd wordt of hij niets kan betekenen, antwoord Fett kort-maar-krachtig: “Ze zouden mijn gezicht kunnen herkennen”.

“Kleine groene vriend”

Terwijl het team nog staat te overleggen hoe ze hun missie nou het best kunnen aanvliegen, waarschuwt nog Mayfeld nog maar eens wat het risico is als ze betrapt worden. “It would mean saying goodbye to your little green friend forever”, aldus de olijke scherpschutter. Met dat koosnaampje voor Grogu wordt er direct verwezen naar Revenge of the Sith, waarin Emperor Palpatine de neergeslagen Yoda, “zijn kleine groene vriend”, uitdaagt om op te staan en verder te vechten.

Verkleedpartijtje

Beter goed geleend.. In de originele Star Wars-film uit 1977 zagen we Luke Skywalker en Han Solo zich al verkleden als Stormtroopers om Princess Leia te kunnen redden. Jaren laten doen Mando en Mayfeld het nog eens dunnetjes over. De heren gebruiken de pakken van twee Stormtroopers om zichzelf toegang tot de basis te verschaffen.

Niet helemaal zonder morren natuurlijk, want zo’n pak past niet lekker en zo’n helm is maar lastig. Waar hoorden we dat ook alweer eerder..?

Rhydonium

Dat ritje richting die basis gaat niet zonder slag of stoot. Het transportvoertuig van Din Djarin en zijn partner is tot de nok gevuld met Rhydonium, een bijzonder instabiele brandstof. Voor volgers van de animatieseries is Rhydonium niets nieuws, de brandstof werd voor het eerst genoemd in The Clone Wars en later in Star Wars Rebels. Een eerste vernoeming in de live action films is het ook niet. Ook in The Force Awakens wordt Rhydonium al genoemd.

Shoretroopers

Nieuwe week, nieuw type Stormtrooper om mee kennis te maken. Na de mortier-Stormtrooper in Chapter 14 zien we deze week een aantal Shoretroopers in actie komen tegen de piraten die Mando belagen. Shoretroopers zijn, zoals de naam stiekem al weggeeft, meestal actief op en rond stranden en het wordt niet helemaal duidelijk waarom ze in de jungle van Morak aanwezig zijn. Er zijn niet zo heel veel scenes met Shoretroopers bekend, al zijn ze duidelijk aanwezig in Rogue One.

TK-nummers

Doet Din Djarin dan eindelijk zijn helm weer eens af, tijd om even diep adem te halen heeft hij niet. Direct wordt hij belaagd door de officier Valin Hess. De wantrouwende Hess vraagt Mando naar zijn TK-nummer, iets waar de Mandaloriaan geen antwoord op heeft. Het feit dat Stormtroopers een eigen unieke ‘naam’ krijgen in de vorm van een TK-nummer stamt echter al uit de tijd van A New Hope, dus als Djarin zich een beetje verdiept had in zijn tegenstander had ‘ie misschien een wat parater antwoord kunnen hebben.

TPS meme

Geen verwijzing naar het Star Wars-universum, wel een lekkere klassieke easter egg. In een poging Mando te redden van de argwaan van Vess, begint Mayfeld een verhaal over het opladen van de stroomspoelen en het opmaken van de ‘TPS reports’.

Daarmee wordt er indirect verwezen naar de comedy Office Space uit 1999 van Mike Judge (jawel, die van Beavis&Butthead). In die film zit een scene die jarenlang op kantoren wereldwijd werd nagespeeld en uiteindelijk (uiteraard) ook een internet meme werd.

Judge heeft jaren later in een interview gezegd dat de ‘TPS reports’ in zijn film verwezen naar ‘Test Program Sets’ of ‘Testing Procedure Specification’. In kantoorjargon is de afkorting in de loop der jaren ook gebruikt voor ‘Totally Pointless S**t”.

Operatie Cinder

Tijdens hun ontzettend ontspannen drankje met Hess laat Mayfeld de spanning nog wat verder oplopen door te beginnen over Operatie Cinder. Deze militaire operatie werd door Palaptine voorbereid in het geval hij zou worden verslagen. De operatie werd in gang gezet nadat Palpatine zou zijn gestorven door toedoen van Darth Vader in Return of the Jedi. Operatie Cinder zorgde er voor dat de overgebleven leden van het Keizerrijk complete werelden zouden vernietigen.

Operatie Cinder werd geïntroduceerd in de Shattered Empire-comics en later toegelicht in de game Battlefront II.

Seismische bom

Terwijl de Keizerlijke basis in vlammen opgaat, weten twee TIE fighter nog te ontkomen en zetten de achtervolging in. Boba Fett besluit het luchtgevecht te vermijden en zet door met zijn vlucht richting vrijheid. Eenmaal op genoeg afstand laat hij een seismische bom los, die beide TIE fighters direct uitschakelt.

Kennelijk heeft Boba goed opgelet toen hij als kleine jongen. In Attack of the Clones gebruikt Jango Fett namelijk dezelfde explosieven wanneer hij vlucht Obi-Wan Kenobi. In de stoel naast hem zit dan de piepjonge Boba Fett.

Alle afbeeldingen & concept art via Disney+ | © Disney+ / Star Wars