Trump draagt Defensie VS op om militaire ruimtemacht op te zetten

Het Amerikaanse ministerie van Defensie moet van president Trump een militaire ruimtemacht oprechten. Het gaat om de zogenaamde Space Force, die naast de landmacht, luchtmacht en zeemacht gaat opereren. Dat meldt NOS. De president stelt dat een ruimtemacht van belang is voor de nationale veiligheid.

Volgens Trump is een Amerikaanse dominantie in de ruimte nodig. “We krijgen een luchtmacht én we krijgen een ruimtemacht. Verschillend, maar gelijk.”

De president pleitte eerder al voor de oprichting van een militair apparaat voor buitenaardse activiteiten. Volgens voorstanders kan het Pentagon daardoor efficiënter werken. Activiteiten in de ruimte vallen nu meestal nog onder de verantwoordelijkheid van de luchtmacht.

Toestemming Congres

Wil het Witte Huis een Space Force oprichten, dan is er eerst toestemming van het Congres nodig. Het is nog maar de vraag of die er ook komt. Tegenstanders zijn namelijk bang dat de veranderingen bij de luchtmacht lopende missies in gevaar brengen. Daarnaast zijn ze bang dat de ruimte gemiliteriseerd wordt.