Twee sloten op je fiets? De meeste Nederlanders vinden één wel genoeg

sloten op je fiets

Als jij je fiets op slot zet, hoeveel sloten gebruik je dan? De kans is groot dat je maar één slot gebruikt. Het merendeel van de Nederlanders vindt twee sloten op je fiets namelijk niet zo nodig, blijkt uit onderzoek van de RAI Vereniging en Stichting ART onder ruim duizend fietsers. Volgens het onderzoek gebruikt slechts 36 procent van alle fietsers in Nederland minimaal twee sloten om de fiets op slot te zetten.

Het is geen geheim dat er in Nederland behoorlijk wat fietsen worden gestolen. In 2021 was 3,8 procent van alle slachtoffers van traditionele criminaliteit het slachtoffer van fietsdiefstal, aldus het CBS in de Veiligheidsmonitor. En volgens de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal is e-bikediefstal in de afgelopen twee jaar met maar liefst 74 procent gestegen. Per jaar worden 22.593 aangiftes van gestolen e-bikes gedaan.

Preventie: twee sloten

Verzekeraars, politie en de fietsbranche adviseren dan ook al sinds jaar en dag om je fiets niet alleen met het gewone slot op slot te zetten, maar om minimaal twee sloten op je fiets te gebruiken. De reden is simpel: het duurt langer voor de fiets los is en meegenomen kan worden, waardoor het minder aantrekkelijk wordt om de fiets te stelen. Maar dat doen de meeste Nederlanders dus niet. Sterker nog: 64 procent gebruikt maximaal één slot.

Ook andere maatregelen om te voorkomen dat je fiets gestolen wordt, worden lang niet altijd genomen. Het kan bijvoorbeeld helpen om je fiets aan een vast object te bevestigen en in het licht en zicht te plaatsen. maar slechts 47 procent zet zijn fiets aan een vast object vast en 26 procent zet zijn fiets in het licht en zicht.

Met andere woorden: er valt nog een wereld te winnen in preventie, zo menen de verenigingen. De RAI Vereniging en Stichting ART drukken fietsers dan ook op het hart om altijd twee sloten te gebruiken.

Foto: Shutterstock.com