Ultrahaptics maakt geluid dat je kunt ‘aanraken’

Het Britse Ultrahaptics heeft speciale luidsprekers gemaakt, die ultrasoon geluid produceren. Daarmee is het mogelijk om het geluid van een speaker zelf ‘aan te raken’. Sta je op 2 meter afstand van het apparaat en houd je je hand naar voren? Dan voel je bijvoorbeeld de muziektrack die wordt afgespeeld.

Hierdoor krijg je het idee dat er iets in de lucht hangt, terwijl dit eigenlijk niet het geval is. Met dit soort haptische feedback experimenteren bedrijven al jarenlang. De nieuwe trackpad in een MacBook geeft je bijvoorbeeld het gevoel dat je een knop indrukt, door een kleine trilling naar je vinger te sturen en ook 3D Touch van de iPhone 6S werkt hiermee.

Ultrahaptics weet dit soort haptische feedback echter in het luchtledige te plaatsen, waardoor werkelijk overal om je heen aanraakbare objecten kunnen ‘verschijnen’. Wat er met deze technologie gaat gebeuren, hangt af van wat anderen ermee willen doen. De makers vertellen aan Wired dat ze zelf geen producten willen maken, maar dat ze hun technologie willen verkopen aan andere bedrijven.

De haptische feedback zou perfect zijn voor virtual reality. Hiermee zou je immers om je heen kunnen voelen in een virtuele wereld, waardoor het lijkt alsof je de getoonde objecten aanraakt. Apparaten in huis zouden er ook gebruik van kunnen maken, om bijvoorbeeld bewegingsbesturing ’tastbaar’ te maken. Zo voel je bijvoorbeeld de knoppen die je van een broodrooster aanraakt.