Dit bed beschermt je tijdens aardbevingen

Aardbevingsbed

Het zal je maar gebeuren: lig je in bed, word je ineens bedolven door een instortende muur tijdens een giga-aardbeving. Toegegeven, de kans dat het in Nederland voorkomt is niet heel groot, maar in andere landen kan het ooit een zorg zijn. Gelukkig zijn er ontwerpers die ons daar alvast tegen wapenen. Een Chinese uitvinder heeft bijvoorbeeld een slim bed voor bij aardbevingen ontworpen, ontdekte Gizmodo.

Trilt de kamer? Dan zal het bed – met slaper en al – dichtvouwen en worden afgesloten. Hierdoor lig je veilig en comfortabel verscholen, totdat het gevaar is vermeden.

Uitvinder Wang Wenxi werkt al een tijdje aan dit idee: in 2010 ontving hij zijn eerste patent op het aardbevingenbed. Sindsdien heeft hij het idee op een aantal fronten verbeterd. Zo is de onderkant van het bed gevuld met rantsoenen, water en een zuurstofmasker, zodat de slaper lange tijd kan overleven.

Niet iedere variant van het bed lijkt overigens veilig: bij sommigen wordt alles naar het midden geschoven, waardoor de kans op een onhandige kneuzing groot is als je op de rand slaapt. Bij anderen komt de bovenkant naar beneden, waardoor je moet uitkijken dat je niet rechtop zit tijdens een aardbeving. Dat zijn hopelijk problemen die in de uiteindelijke versie worden opgelost. Wanneer die komt is nog niet bekend.