UPS wil bezorgdrones laten opstijgen vanaf koerierstruck

Koeriersbedrijf UPS wil dat bezorgdrones vanaf een koerierstruck pakketjes kunnen bezorgen. Een autonoom vliegende drone zou op die manier werk uit handen van de bestuurder kunnen nemen. Terwijl de koerier een pakketje aflevert, zou de drone op een ander adres zelfstandig een andere bestelling moeten bezorgen. UPS zegt de mogelijkheden daarvoor getest te hebben.

Voor de test maakte het bedrijf gebruik van een bezorgtruck met een landingsplatform, waar de drone ook opgeladen kan worden. Een koerier kan in de laadruimte een pakketje in een kooi leggen. Door op een knop te drukken, vliegt de drone vervolgens naar zijn bestemming. In de test die UPS uitvoerde, was de route die de drone aflegde voorgeprogrammeerd. In de toekomst moeten de drones zelfstandig hun weg kunnen vinden.

Het inzetten van een drone kan volgens het bedrijf vooral van pas komen in dunbevolkte gebieden, waar een klein aantal bezorgadressen soms kilometers van elkaar verwijderd zijn. Een drone vanaf een koerierstruck pakketjes laten bezorgen, kan het aantal kostbare kilometers dat de koerier moet rijden omlaag halen, zegt het bedrijf.

De drone kan volgens UPS dertig minuten lang in de lucht blijven en pakketjes tot ongeveer 4,5 kilo dragen. UPS is niet de enige partij die drones wil inzetten om pakketjes te bezorgen. Onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en internetwarenhuis Amazon willen ook zelfstandig vliegende voertuigen inzetten.