Iedereen die als zzp’er is gaan werken of wil gaan werken, stelt zichzelf uiteindelijk deze vraag: wat is een goed uurtarief als zzp’er? De online bank Knab deed daar samen met ikwordzzper.nl onderzoek naar, door begin 2024 de uurtarieven van ruim 10.000 ondernemers te verzamelen. In een nieuw overzicht zijn de gemiddelde tarieven per sector en beroep te zien, maar ook per geslacht, ervaring en woonplaats. En daaruit blijkt dat er onderling behoorlijk grote verschillen zijn – ook tussen de uurtarieven van mannen en vrouwen.
Gemiddeld vragen zzp’ers begin dit jaar om 81 euro exclusief btw als uurtarief en 60% geeft aan ook blij te zijn met zijn eigen uurtarief. Gemiddeld kan de zzp’er 27 uur per week factureren aan de opdrachtgevers, weet Knab, wat betekent dat je tegen de 10.000 euro per maand kunt omzetten. Maar zoals gezegd: de onderlinge verschillen zijn groot. Zo verdien je in de ene sector veel meer dan in de ander.
Het zal niemand verbazen dat het hoogste gemiddelde uurtarief als zzp’er te verdienen is in sectoren als de overheid, zakelijke dienstverlening en ICT. Daar komen de gemiddelde uurtarieven uit op 101, 99 en 98 euro. In de ICT kun je bovendien de meeste uren declareren: gemiddeld 31. En 85% in die sector heeft ook nog eens weinig zakelijke kosten. Daardoor valt je netto loon dus nog wat hoger uit. In de sector zakelijke dienstverlening heeft 82% weinig zakelijke kosten, bij de overheid is dat 88%.
Het minste verdien je in de sector horeca, waar het gemiddelde uurtarief als zzp’er uitkomt op 49 euro, exclusief btw. Maar ook in sport & recreatie en kunst & cultuur verdien je relatief weinig, namelijk 55 en 59 euro per uur. Opvallend is dat mensen in deze sectoren ook vaker hoge zakelijke kosten hebben. Zo’n 70% van deze zzp’ers heeft dat niet.
Ook loonkloof in uurtarief als zzp’er
Ook je opleidingsniveau heeft invloed op hoeveel je kunt vragen. Tussen een mbo-geschoolde zzp’er en een zzp’er met een master op hbo- of wo-niveau kan zomaar een paar tientjes per uur verschil zitten. Om een idee te geven: een ICT’er met en mbo-achtergrond vraagt gemiddeld 87 euro per uur, terwijl de ICT’er met een master 107 euro per uur verdient. Bij de overheid gaat het om respectievelijk 76 en 111 euro per uur, en bij het onderwijs om 62 en 94 euro per uur.
Wel valt op dat de verschillen wat kleiner zijn bij de sectoren waar de uurtarieven überhaupt lager liggen. In de horeca verdien je met een mbo-diploma 44 euro per uur en met een bachelor 57 euro per uur. Werk je in kunst & cultuur, dan ligt je uurloon als zzp’er op mbo-niveau op gemiddeld 56 euro per uur en op masterniveau op 64 euro per uur.
Uit het onderzoek blijkt verder dat er ook onder zzp’ers sprake is van een loonkloof. Mannen hanteren vaak namelijk een hoger uurtarief dan vrouwen die verder vergelijkbaar zijn. Dat geldt zeker voor ondernemers met een hbo- of universitaire opleiding: het uurtarief van mannen ligt dan gemiddeld 13% hoger dan dat van vrouwen. Maar volgens Knab lijken vrouwen zich niet per se bewust van of ontevreden over die kloof: 65% van de vrouwen is tevreden met haar uurtarief, onder mannen is dat 66%.
Hoger uurtarief? Onderhandel
Opvallend is dat die loonkloof vrijwel verdwijnt als zzp’ers goed kunnen onderhandelen. Mannen die vinden dat ze goed kunnen onderhandelen verdienen namelijk gemiddeld 85 euro per uur, terwijl vrouwen in deze groep 83 euro per uur verdienen. De verschillen zijn dan dus veel kleiner. Het probleem is echter dat mannen naar eigen zeggen vaker goed zijn in onderhandelen: 58% van de mannen vindt zichzelf (heel) goed in onderhandelen, tegenover 39% van de vrouwen.