Vanaf nu kun je zelf je eigen videogame maken door hem te tekenen op papier

Er zullen ongetwijfeld veel kinderen (of volwassenen) zijn die na het spelen van videogames met een potlood in hun hand de kaarten van Hyrule uit hebben getekend of levels aan Mario hebben toegevoegd. De meeste mensen kunnen echter niet programmeren dus dat soort ideeën waren tot nu toe gedoemd om alleen te bestaan in een notitieboekje.

Daar komt echt verandering in met een project genaamd Pixel Press dat vorig jaar meer dan honderdduizend dollar heeft opgehaald op Kickstarter. Pixel Press gaat een serie van apps maken met als ambitieus doel om jouw tekeningen om te zetten in echte videogames. Je tekent simpelweg een idee op speciaal ruitjespapier, maakt een foto met je iPad en importeert dan je creatie in een editor waar je wat visuele aanpassingen kunt doen en vijanden kunt toevoegen.

Vandaag is de eerste Pixel Press-app gelanceerd voor iPad (een iPhone en Android versie volgt nog). De app heet Floors en is exclusief gefocust op het maken van 2D-platformlevels in Super Mario Bros-stijl. Deze levels kun je vervolgens spelen en delen met anderen.

Hoewel Floors misschien te mooi lijkt om waar te zijn, werkt het echt zolang je maar precies genoeg bent. Het is dus niet zo dat je in het wildeweg kunt gaan tekenen en die creatie dan vervolgens om wordt gezet naar een spel. Je moet eerst speciaal papier printen met kleine inkepingen bij de hoeken zodat de camera het papier herkent. Vervolgens moet je leren welke symbolen waarvoor staan; een “x” is bijvoorbeeld een kuil met stekels en een “+” is een muntje. Elk van deze symbolen moet je in één hokje op het papier tekenen.

Het spelen van het spel gaat hetzelfde als bijvoorbeeld Sonic of Mario: je kunt rennen, springen, vijanden aanvallen en je kunt bewegende platformen, bewegende vijanden en kuilen met stekels of gif in je level bouwen. Als je zorgt dat je papier goed geprint is, je precies hebt getekend en je lijnen dik genoeg zijn dan werkt Floors verassend goed. De elementen die de applicatie niet goed heeft overgenomen kun je altijd nog aanpassen in de editor.

screen1024x1024

In de editor kun je vervolgens visuele thema’s, vijanden en power-ups aan het level toevoegen. Bovendien kun je tussendoor spelen zodat je kunt ervaren hoe het level werkt vanuit het spelers-perspectief. Ook kun je het level delen met anderen in een online galerij; daar worden ook de goed-gelukte levels van anderen in uitgelicht.

Met Floors kun je geen heel spel maken, alleen levels. Toch kun je met de relatief standaard opties best wel complexe levels maken. Hoewel Floors frusterend kan zijn omdat het veel werk kost, is het zeker de moeite waard om je tekening te zien transformeren tot een speelbaar level. Bovendien is Floors gratis te downloaden en hoef je geen uitbreidingen te kopen om goed gebruik te kunnen maken van de app – uitbreidingen geven je wel meer mogelijkheden zoals extra vijanden en power-ups.

Het doel van Pixel Press is om naast de platform-bouwer Floors nog twee extra apps toe te voegen om ook videogames van andere genres te kunnen maken. Quest laat je grotere werelden en puzzels maken zodat je een Zelda-achtig avontuur kunt maken met behulp van meerdere vellen papier. Tracks is een app waarmee je je eigen race-spellen kunt maken. Bovendien willen de ontwikkelaars Pixel Press blijven uitbreiden met nieuwe updates en nieuw apps. Haal die notitieboekjes dus maar weer te voorschijn want nu kun je ook je eigen videogame maken als je niet kunt programmeren.