Dove mensen kunnen straks ‘horen’ door vibrerend VEST

De Amerikaanse wetenschapper David Eagleman heeft een kledingstuk gecreëerd dat door middel van trillingen doven en slechthorende kan laten ‘horen’. Dat heeft hij gedaan door de bestuderen op welke manier waarop je hersenen de omgeving waarnemen door gebruik te maken van je zintuigen.

Eagleman is neuro-wetenschapper op de Baylor College of Medicine in Houston, Texas en publiceerde in november zijn boek: The Brain. In The Brain legt hij uit hoe de tijdsbeleving, synesthesie en neurale mechanismen achter onze zintuigelijke ervaringen werken.

In het boek legt hij mede uit hoe de hersenen gevormd kunnen worden door deze factoren en hoe onze zintuigelijke waarneming (horen, zien, ruiken etc.) daarmee verbeterd kan worden. Eagleman vertelt in een interview met Wired: “De manier waarop ik naar de hersenen kijk is als een computer en het maakt niet uit wat voor een sensors je daar inplugt, het zoekt vanzelf uit hoe hij ze moet gebruiken.”

In navolging van de kennis die Eagleman tijdens zijn onderzoek heeft opgedaan heeft hij het Versatile Extra Sensory Transducer (VEST) ontwikkeld. Het VEST is een tanktop die bestaat uit verschillende micro-controllers en vibrerende elementen die ontwikkeld zijn in Eaglemen’s lab.

Navigeren door complexe geluidslandschappen

Het vest heeft als doel om slechthorende en doven weer te laten ‘horen’. Het zet geluiden om in specifieke trillingen die door de hersenen worden omgezet in ‘geluiden’.

Elk geluid wordt als het ware gekoppeld aan een bepaalde trilling. Elke keer als iemand je naam noemt, wordt die specifieke trilling uitgevoerd waardoor de hersenen op een bepaald moment de specifieke trilling herkennen en omzetten naar een bepaalde vertaling van die trilling. Hierdoor kunnen doven en slechthorenden straks beter omgaan in wat de onderzoeker complexe geluidslandschappen noemt.

Volgens Eagleman klinkt het als een ware uitdaging, maar is dit precies waar de hersenen volgens hem goed in zijn: “Het ontgrendelen van patronen.” Hij is momenteel bezig met het testen van prototypes en de verwachting is dat het VEST over tien maanden klaar is om op de markt te brengen.