Weg met zwart-wit: print voortaan je 3D-modellen in kleur!

Fotografie, films en printers: uiteindelijk maken ze allemaal de stap van zwart-wit naar kleur. 3D-printers kunnen nu aan dit rijtje toegevoegd worden. 3D Systems heeft de eerste 3D-printer aangekondigd die alle kleuren van de regenboog kan printen met plastic: de ProJet 4500.

De ProJet 4500 kan semi-stevige plastic modellen printen. De modellen zijn dus niet heel hard, maar een beetje flexibel waardoor ze minder snel breken. De printer kan alle kleuren printen en kan zelfs een mooie overgang tussen twee kleuren maken. Details over de beschikbaarheid en de prijzen van deze printers zijn nog niet bekend.

Hoewel de precieze werking nog niet bekend is, maakt deze printer waarschijnlijk gebruik van een laser om lagen poeder te smelten en een vast geheel te laten worden. De goedkopere 3D-printers maken vooral gebruik van het daadwerkelijk printen van een inkt. Hierdoor kunnen dit soort printers maar één kleur tegelijk printen.

Dit soort printers beteken een belangrijke ontwikkeling voor het maken van concepten. Je hoeft niet eerst je modellen te schilderen, maar kan direct zien wat het wordt. Maar misschien wel het belangrijkste: de Star Trek Replicators komen hiermee een stap dichterbij!